Wat is de beste voeding voor je pup?

Wat is de beste voeding voor je pup?

Een van de vragen waar je zeker tegenaan loopt wanneer je een nieuwe pup in huis krijgt is; “Wat is de beste voeding voor mijn puppy?” Met dit artikel helpen wij om zelf een weloverwogen keuze te kunnen maken

Betrouwbare fokker

Als je een pup gaat verwelkomen in je gezin komt er een hoop op je af. Waarschijnlijk ben je al een tijd met de voorbereiding bezig geweest. Is er uitvoerig nagedacht over wat voor soort hond er bij jouw situatie past en ben je na goed zoeken bij een betrouwbare fokker terecht gekomen. Althans, ik hoop dat het zo gegaan is. Helaas bestaan er nog steeds zgn. broodfokkers en puppyhandelaren waar mensen die op stel en sprong een hond willen terechtkomen. Besef je goed dat deze hondjes vaak dubieuze achtergronden hebben, ze worden vaak uit Oostbloklanden geïmporteerd, waar ze veel te jong bij de moeder zijn weggehaald. Naast dat ik vind dat je zo niet met levende wezens omgaat en de pups een zeer slechte start hebben (over het leed van de moederhond nog niet te spreken), plegen deze handelaren strafbare feiten. Maar we gaan er nu even vanuit dat je een pup in huis krijgt met een fijne achtergrond.

 

Voorbereiding op de komst van een puppy

Van de fokker krijg je meestal een hele lijst mee met daarop wat je moet aanschaffen voor de pup (mand, bench, tuigje, riem, voerbak etc), hoeveel rust de pup nodig heeft, hoeveel beweging goed is voor de botten, hoe het zit met vaccinaties, titeren en ontwormen, waar de pup op afgespeend is (wat de pup heeft gegeten) en wat de fokker adviseert om te gaan voeren.

 

Wat is de beste voeding voor pups?

Misschien ben je zelf ook al op zoek gegaan naar goede voeding voor jou pup. Veel nieuwe pup eigenaren zien door de bomen het bos niet meer, er is zoveel aanbod! En veel gestelde vraag is bij ons dan ook: ‘We krijgen een pup, wat is de beste voeding?’.

 

De eerste weken met jouw pup

Wat wij altijd als 1e adviseren is zodra de pup bij je in huis komt om minimaal 2 weken te voeren wat de pup bij de fokker al kreeg. Realiseer je dat deze verhuizing voor de pup al zoveel veranderingen geeft. Vanuit het vertrouwde nest, het enige wat de pup toe nu toe gekend heeft, naar een nieuw huis, nieuwe mensen, nieuwe omgeving, misschien ook andere huisdieren en vaak ook naar puppycursus. Enorm veel prikkels waardoor er best wat stress kan ontstaan bij de pup. Dit kan een aanslag geven op het spijsverteringsstelsel waardoor de pup diarree kan krijgen.
Let op: heeft de pup diarree? Raadpleeg dan altijd de dierenarts een jonge pup kan snel uitgedroogd raken en er kan iets anders aan de hand zijn dan stress van de verhuizing.

 

Voer wat de fokker mee heeft gegeven

Als je dan ook nog eens een andere voeding gaat geven waar de pup aan moet wennen dan kan dit teveel zijn voor het kleine lijfje. Vandaar ons advies om minimaal 2 weken te voeren wat je van de fokker hebt meegekregen, dan kun jij je als je iets anders wilt gaan geven in de tussentijd gaan oriënteren. Heb je nu niets meegekregen van de fokker, probeer dan zelf uit te vinden wat de pup al kreeg en zoek iets wat daar op lijkt.

 

 

Het doolhof dat hondenvoeding heet

En dan: welkom in de wereld van voeding en voedingsadviezen. Wat is nu de beste voeding voor jouw pup? Laten we voorop stellen dat iedereen het beste voor heeft met jouw pup en graag wil helpen met het vinden van de beste voeding. Wanneer je je vraag op Facebook stelt in één van de daarvoor bestaande groepen krijg je vaak het ene na het andere merk voorgesteld. Meestal gebaseerd op eigen ervaringen (hier deed mijn pup het zo goed op of ik zweer bij dit merk).

 

Professioneel advies

Mijn advies is gebaseerd op hetgeen mij logisch lijkt en wat ik heb geleerd in de afgelopen jaren als eigenaar van Hondjekoek tijdens diverse studies. Hier zijn de producten in onze winkel ook op uitgezocht. Mocht jij hier een andere mening over hebben dan is dat prima. Maar ik ga ervanuit dat je om een bepaalde reden op deze pagina terecht bent gekomen en wellicht al dezelfde richting op denkt m.b.t. voeding als dat ik doe. Mocht je nog niet zover zijn, hier eerst een stukje voedingsleer:

 

Voedingsleer hond

Voeding is informatie voor het lichaam. Er zijn veel verschillende soorten voeding, daar gaan we het nu niet direct over hebben. Voeding bestaat uit twee onderdelen: De droge stof en het watergedeelte (vocht). Daarnaast kunnen we de droge stof weer verdelen in vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten en eiwitten. Ook wel micro- en macro ingrediënten genoemd. Het watergedeelte is nodig voor verschillende functies in het lichaam, waaronder transport, thermoregulatie, metabolisme en excretie van afvalstoffen. Je kunt je voorstellen dat wanneer een hond voeding krijgt waar veel vocht in zit (vers vlees, BARF, natvoer of KVV) dat er dan minder vochtopname door het drinken van water nodig is dan wanneer een hond brok krijgt waar vaak maar 10% vocht in zit. Honden die brok gevoerd krijgen zullen daarom meer drinken om het vochttekort aan te vullen.

 

Koolhydraten

Terug naar de droge stof. De macro ingrediënten in de droge stof zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Zij leveren de energie en bouwstoffen voor het lichaam. Koolhydraten is eigenlijk een algemene naam voor zetmeel, suikers (verteerbare koolhydraten) en ook voedingsvezels (niet vereerbare koolhydraten). De verteerbare koolhydraten worden het eerst opgenomen wanneer er direct veel energie nodig is. Dit zit opgeslagen in de spieren. Er is in het lichaam maar een bepaalde opslag capaciteit. Wat niet in deze opslagcapaciteit past wordt opgeslagen als vet. Een hond heeft eigenlijk alleen koolhydraten nodig voor de korte, explosieve energie of voor arbeid. Voor de rest haalt de hond zijn energie meer uit eiwitten en vetten. Je kunt je voorstellen dat er dan ook niet zoveel koolhydraten nodig zijn in de voeding.

 

Vetten in hondenvoeding

Naast koolhydraten zitten er ook vetten in voeding, deze zijn belangrijk voor vertering van vitaminen, isolatie van het lichaam en nog een aantal andere factoren, maar ook is het een belangrijke energiebron voor het lichaam. Vetten zorgen ervoor dat energie langzaam wordt afgegeven en zo zijn vetten erg belangrijk wanneer er langdurig energie nodig is. Belangrijke essentiële vetzuren waar we mee te maken hebben zijn omega-3 en omega-6. Wil je meer over vetzuren weten dan verwijzen we je door naar dit artikel.

 

Eiwitten

Tot slot horen de eiwitten bij de macro ingrediënten. Ook wel proteïnen genoemd. De belangrijkste functie van eiwitten is groei en herstel van het lichaam. Alle lichaamscellen bestaan uit eiwitten, ook zijn eiwitten nodig voor een goed functionerend immuunsysteem en voor het transport van allerlei stoffen door het lichaam. Eiwitten zijn een langzame energiebron en worden nauwelijks opgeslagen in het lichaam. Eiwitten bevatten essentiële aminozuren (dit zijn de bouwstenen van de eiwitten die het lichaam niet zelf aanmaakt en in de voeding dienen te zitten) en niet-essentiële aminozuren (dit zijn de bouwstenen van de eiwitten die het lichaam zelf aanmaakt). Eiwitbronnen kunnen afkomstig zijn van dieren of planten. Een hond kan dierlijke eiwitten beter opnemen dan plantaardige eiwitten. Wellicht kun je hieruit ook concluderen dat zeker een hond in de groei voeding nodig heeft met een goede bron van eiwitten en vetten en een beperkte hoeveelheid koolhydraten.

 

Vitaminen, mineralen en sporenelementen

Micro ingrediënten bestaan uit vitamines, mineralen en spoorelementen. De belangrijkste voor een hond in de groei zijn calcium, fosfor en vitamine D.  We hebben allemaal ook wel gehoord van de calcium/fosfor-verhouding. Die is heel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de botontwikkeling goed gaat verlopen. Vitamine D speelt een rol in de botstofwisseling en stimuleert opname van calcium en fosfor uit de darmen, De calcium/fosfor-verhouding ligt normaal tussen de 1:1 – 2:1. Voor jonge honden moet het onder de 1,2:1 zitten. Bij jonge honden erop letten dat er niet meer dan 0,8% aan fosfor in de voeding zit of niet minder dan 0,47%. Ga je ergens mee suppleren let er dan op dat de calcium/fosfor-verhouding gelijk blijft en ook moet je opletten bij het zelf samenstellen van voeding, (bijv. bij BARF) dat calcium/fosfor in goede verhouding in de voeding aanwezig is en dat er ook geen tekorten of overmaat kunnen gaan ontstaan. Hierin adviseren wij verder niet, in de winkel verkopen wij alleen kant en klare voedingen. Vraag als je zelf gaat samenstellen altijd advies aan iemand die hier deskundig in is.

 

Puppyvoeding met de juiste ingrediënten

Wat adviseren wij dan wel? Een pup heeft veel energie nodig. De hele dag spelen, leren, groeien en het ontdekken van de wereld kost veel energie. Hiervoor zijn goede bouwstoffen en energiebronnen nodig. Je kunt maar één keer opgroeien en de basis leggen voor een vitaal hondenleven. Goede voeding is daarom erg belangrijk voor een pup. In ons assortiment hebben wij daarom gekozen voor puppybrokken van Essential Foods en Eden Holistic Pet Food. Wil je liever natvoer geven dan zijn de puppyworsten van Ritzenberger een goede keuze. Deze kun je ook geven i.p.v. KVV. Zeker bij KVV is er enorm veel keuze in diverse diersoorten, we raden altijd aan om te variëren, maar ook bepaalde diersoorten niet te voeren en dit bij te houden. Mocht er ooit eens een voedselintolerantie ontstaan, dan heb je altijd nog diersoorten over waarmee je een uitsluitingsdieet kunt geven.

 

 

De beste puppyvoeding is...

Met deze blog hopen wij eraan bij te dragen dat je je realiseert dat voeding een essentieel onderdeel is van de gezondheid en het welzijn van je pup. Door je goed te informeren kun je je pup de juiste voeding geven, wat een basis legt voor de gezondheid. We hebben een stukje voedingsleer behandeld om je meer inzicht te geven in de belangrijkste voedingsstoffen voor een pup, zoals koolhydraten, vetten, eiwitten en vitaminen. We hebben benadrukt dat goede bouwstoffen en energiebronnen essentieel zijn voor de groei, ontwikkeling en gezondheid van je puppy en een kijkje gegeven in de merken die wij adviseren uit ons assortiment.

Ik wens je veel succes met de voeding vinden die bij jouw pup en jullie situatie past. Onthoud dat iedere pup uniek is en individuele behoeften heeft. Als je twijfelt of je het juiste hebt gekozen voor jouw pup, neem dan gerust contact met ons op.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.