Fascia bij honden: Een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien

Fascia bij honden: Een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien

Als we denken aan de gezondheid van honden, denken we meestal aan aspecten die te maken hebben met hun spieren, botten en organen. Maar er is een essentieel onderdeel van hun lichaam dat vaak over het hoofd wordt gezien, namelijk fascia. In dit artikel vertellen we je wat fascia is en waarom het belangrijk is voor de gezondheid en het welzijn van onze trouwe viervoeters.

Wat is fascia?

Fascia is een bindweefselstructuur die door het hele lichaam wordt aangetroffen en een ondersteunende en beschermende rol speelt. Het is een soort vezelig weefsel dat als een web door het lichaam loopt en alle structuren, zoals spieren, botten, organen en zenuwen, omhult en verbindt. Fascia bestaat uit collageen, een sterk en flexibel eiwit. Het heeft verschillende functies in het lichaam:

 

-Het biedt ondersteuning en stabiliteit aan het lichaam van de hond

-Het verdeelt trekkrachten tijdens beweging en activiteit

-Het faciliteert soepele beweging

-Het vermindert wrijving tussen weefsels

-Het verbetert de efficiëntie en coördinatie van spiercontracties

-Het verbindt verschillende structuren in het lichaam van een hond met elkaar

-Het speelt een rol bij het doorgeven van informatie

 

Problemen met fascia bij honden

Net als bij mensen kunnen problemen met de fascia bij honden leiden tot pijn en ongemak. Verklevingen en spanning in de fascia kunnen bewegingsbeperkingen veroorzaken. Ook is er een relatie tussen fasciale problemen en andere aandoeningen zoals gewrichtsproblemen. De communicatie die plaats vindt in de fascia door middel van hormonen, transmitterstoffen en elektrische en energetische stromen kan verstoord raken door vervuiling. Hoewel het onderzoek naar fascia bij honden mogelijk niet zo uitgebreid is als bij mensen, zijn de basisprincipes van fascia en de functies ervan in het lichaam vergelijkbaar.

 

Preventie en gezonde fascia bevorderen

Wat je zelf het best kunt doen voor het behoud van gezonde fascia is regelmatig bewegen met je hond. Dit is voor jullie allebei goed. Houd er rekening mee dat er vervuiling in de fascia kan ontstaan door disbalansfactoren, zoals voeding, luchtvervuiling, medicatie en allerlei chemische middelen. Zorg dus voor voeding met zo min mogelijk afvalstoffen en goede eiwitten, daar dit een bouwstof is voor fascia. Voedingsmiddelen met natuurlijke antioxidanten, zoals bosbessen, wortelen en groene bladgroenten, kunnen helpen bij het verminderen van oxidatieve stress en ontstekingen die schadelijk zijn voor het bindweefsel. Wees zuinig met chemische middelen.

 

Supplementen voor de fascia

Er zijn geen specifieke supplementen voor de fascia, maar de volgende supplementen kunnen helpen bij de gezondheid van het bindweefsel en mogelijk ook de fascia:

 

-Glucosamine en chondroïtine: Deze supplementen worden vaak gebruikt ter ondersteuning van de gewrichtsgezondheid, maar ze kunnen ook helpen bij de gezondheid van het bindweefsel. Ze kunnen het lichaam voorzien van bouwstenen voor de vorming van collageen en het behoud van de elasticiteit van de fascia.

-Omega-3-vetzuren: Deze essentiële vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij de algehele gezondheid van de gewrichten en het bindweefsel. Lees hier meer over omega-3 vetzuren.

-Silicium: Silicium is een mineraal dat betrokken is bij de vorming en het behoud van bindweefsel, waaronder de fascia. Het kan helpen bij het stimuleren van de collageenproductie en de elasticiteit van het bindweefsel behouden.

 

Hulp inschakelen van experts

Naast hetgeen je zelf kunt doen voor een gezonde fascia kun je ook bij experts terecht voor oefeningen en therapieën:

 

-Stretchen is goed voor de fascia, je kunt hiervoor een fysiotherapeut speciaal voor honden inschakelen.

-Balansoefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van de stabiliteit en coördinatie van uw hond, wat indirect de fascia kan beïnvloeden. Veel hondenscholen bieden lessen aan voor balans en coördinatie.

-Massage, zachte druk op de spieren en het bindweefsel kan helpen bij de doorbloeding. Hiervoor kun je een professional inschakelen. Soms geven zij ook les zodat je zelf kunt leren.

-Myofasciale therapie kan helpen om spanning en verklevingen in de fascia vrij te geven.

 

Conclusie

Fascia is een belangrijk maar vaak over het hoofd gezien aspect van de gezondheid van onze honden. Het speelt een essentiële rol bij ondersteuning, stabiliteit en beweging. Door je hiervan bewust te zijn en de mogelijke problemen die ermee samenhangen, kunnen je de gezondheid en het welzijn van je hond verbeteren. Als je merkt dat je hond last heeft van bewegingsbeperkingen of pijn, schroom dan niet om een expert in te schakelen.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.