Goede voornemens met je hond

Goede voornemens met je hond

Het nieuwe jaar is aangebroken en velen van ons hebben weer een lijst met goede voornemens opgesteld. Maar wat dacht je ervan om deze keer niet alleen aan jezelf te denken, maar ook aan je trouwe viervoeter? Goede voornemens zijn vaak gericht op gezonder leven en dit kun je natuurlijk goed samen met je hond nastreven

Goede voornemens met je hond

In dit blogartikel gaan we dieper in op enkele goede voornemens die je kunt delen met je trouwe viervoeter.

 

Beweeg meer met je hond

Begin het jaar goed door samen met je hond meer te bewegen. Of het nu gaat om dagelijkse wandelingen, actieve speelsessies, wie weet wel gezamenlijke hardloopsessies, beweging is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je hond. We zijn snel geneigd om hetzelfde rondje te lopen, maar ontdek eens nieuwe wandelroutes of ander uitlaatgebied voor honden in de buurt. Zo maak je van de dagelijkse wandelingen een leuke activiteit.

 

 

Gezonde voeding en is jouw hond te dik?

Een gezond dieet is net zo belangrijk voor je hond als voor jou. Bekijk eens wat je hond op dit moment krijgt en overweeg, indien nodig, over te stappen naar een hoogwaardigere en evenwichtige voeding. Misschien is het nodig dat je hond ook wat afvalt? Is jouw hond te dik? Lees dan eens dit blogartikel. Het is belangrijk dat je hond goed op gewicht is, overgewicht kan leiden tot gewrichtsproblemen en andere ongemakken. Je kunt natuurlijk altijd contact met ons opnemen over de voedingsbehoeften van je hond en wij kunnen je ook adviseren over snacks en beloningen voor bij trainingen.

 

Nieuwe uitdagingen

Het is nooit te laat om iets nieuws te leren te leren, zowel voor jou als voor je hond. Overweeg om samen een cursus te volgen op de hondenschool of oefen thuis nieuwe commando’s of trucjes. Dit versterkt niet alleen jullie band, maar houdt jullie ook mentaal actief. Om mentaal actief te blijven is het ook leuk om je hond regelmatig hersenwerk aan te bieden. Neem eens een kijkje bij onze snuffelmatten, we hebben veel verschillende soorten. Een snuffelmat heeft vele voordelen. Het kan o.a. verveling verminderen en het stimuleert natuurlijk snuffelgedrag.

 

 

Regelmatige gezondheidscontroles bij je hond

Voor het welzijn van je hond is het belangrijk om de gezondheid in de gaten te houden. Natuurlijk ga je naar de dierenarts als er iets mis is en het is zeker niet verkeerd om je hond 1 keer per jaar echt goed na te laten kijken. Maar er zijn ook aspecten die je zelf regelmatig kunt controleren:

 

  • Algemene conditie: Let op veranderingen in het gedrag, eetlust en energieniveau van je hond. Een plotselinge verandering in deze factoren kan wijzen op gezondheidsproblemen.
  • Vacht: Controleer de vacht regelmatig. Een gezonde vacht is meestal glanzend en vrij van klitten en parasieten.
  • Ogen: Kijk naar de ogen van je hond. Ze moeten helder en glanzend zijn, zonder afscheiding of roodheid. Oogafscheiding kan wijzen op oogproblemen.
  • Oren: Controleer de oren op roodheid, onaangename geuren of overmatige oorsmeer. Dit kan duiden op een oorinfectie.
  • Gebit: Controleer het gebit op tandsteen, tandvleesontsteking of andere gebitsproblemen. Regelmatige gebitsverzorging is belangrijk voor de algehele gezondheid van je hond. Deze producten kun je gebruiken om het gebit van je hond goed te verzorgen.
  • Pootjes: Controleer de voetzolen regelmatig, er kunnen wondjes ontstaan of hele droge voetzolen. Knip indien nodig de nagels bij, maar wees voorzichtig om niet in het leven van de nagel te knippen.
  • Neus: Een vochtige neus is normaal bij honden. Als de neus droog is, kan dit een teken zijn van uitdroging of andere gezondheidsproblemen.
  • Ontlasting: Let op de consistentie, kleur en geur van de ontlasting. Afwijkingen kunnen wijzen op problemen in het spijsverteringsstelsel.
  • Bewegingsapparaat: Observeer het looppatroon van je hond. Let op mank lopen, stijfheid of moeite met bewegen. Dit kan wijzen op gewrichtsproblemen of pijn.
  • Vlooien en teken: Controleer regelmatig op parasieten als vlooien en teken. Deze parasieten kunnen voor ongemak zorgen, je leest er hier meer over.

 

Qualitytime met je hond:

Maak bewust tijd vrij om samen met je hond te ontspannen. In alledaagse drukte kan dit er nog weleens bij inschieten. Of het nu gaat om knuffelen op de bank of gewoon genieten van elkaars gezelschap, deze momenten zijn essentieel voor jullie band.

 

We zijn benieuwd of jij dit jaar goede voornemens hebt met je hond! Laat het ons weten en laten we er samen een mooi 2024 van maken.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.