Het belang van Omega-3 voor je hond

Het belang van Omega-3 voor je hond

Omega-3 is essentieel in het dieet van alle honden. In hondenvoeding zit dit vaak niet voldoende en daarom is het raadzaam om een supplement toe te voegen.

Het belang van Omega-3 vetzuren in het dieet van je hond

Misschien heb je wel eens gehoord dat honden zalmolie nodig hebben of visolie of in elk geval iets waar Omega-3 vetzuren in zitten. Maar waarom zijn juist die Omega-3 vetzuren voor honden zo belangrijk? En hoe zorg je dat ze die voldoende binnenkrijgen?

 

Onvoldoende Omega 3 in hondenvoeding

Als je je hond een kant en klare voeding voert (denk aan brokvoeding, ingeblikte voeding, lucht gedroogde voeding, eigenlijk alles wat bewerkt is in een fabriek) dan is dit voeding die met hitte is bewerkt. Omega-3 vetzuren gedijen niet bij hitte en het productieproces heeft invloed op de daadwerkelijke waarde die uiteindelijk overblijft. Kortom, het kan erin gestopt zijn in het begin van het productieproces, maar hoeveel zit er uiteindelijk nog in het eindproduct?

 

Op sommige producten staat ‘met toegevoegde Omega-3 vetzuren’, maar hoeveel is dit daadwerkelijk? Het kunnen deeltjes per miljoen zijn. Deze claim is niet gebonden aan bepaalde waarden.

 

Wat doet Omega-3 voor de hond?

Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor de lichaamscellen, waarmee de hond is opgebouwd. Deze vetzuren zorgen voor het celmembraan, dit is de celwand van een dierlijk organisme. Zonder vetzuren valt een cel uit elkaar. Het omhulsel om de cel beschermt de werking en organellen binnen in de cel. In de cellen wordt onder andere energie opgewekt. Hoe meer Omega-3 vetzuren in je celmembranen, des te flexibeler de cellen zijn en hoe beter ze kunnen functioneren. Ze zijn dan beter in staat om voedingsstoffen op te nemen en afvalstoffen af te voeren.  

 

Verschil ALA, EPA en DHA

Er zijn drie Omega-3 vetzuren: ALA, EPA en DHA. ALA is een essentieel vetzuur, het lichaam kan dit niet zelf aanmaken. Het zit in plantaardige voedingsmiddelen. EPA en DHA vind je in dierlijke producten. Het lichaam is in staat om ALA om te zetten naar EPA en DHA, maar alleen in beperkte mate. Daarom is het zo belangrijk om via voeding of supplementen voldoende EPA en DHA binnen te krijgen.

 

Waar zit Omega-3 in?

Het is lastig om voldoende Omega-3 binnen te krijgen via kant-en-klare hondenvoeding. Naast dat verhitting tijdens het productieproces het omega-3 gehalte niet ten goed komt, wordt er voor diervoeding veelal vlees gebruikt uit de bio-industrie waar nauwelijks Omega-3 vetzuren inzitten. Deze dieren eten bijna geen vers gras meer, maar veelal soja, mais en andere granen. Ook met voeding die je zelf samenstelt is het een uitdaging als je niet de juiste grondstoffen gebruikt. Je hebt echt wild vlees nodig en vlees van gras gevoerde dieren. Ook in vis en in schaal- en schelpdieren vind je EPA en DHA. Maar kies dan niet voor kweekzalm, want ook daarin vind je nauwelijks Omega-3. Daarom hebben de meeste zalm-oliën voor de hond ook geen nut, het is geproduceerd van kweekvis.

 

Gezondheidsvoordelen Omega-3

Naast dat Omega-3 belangrijk is voor de lichaamscellen heeft het nog veel meer gezondheidsvoordelen. Omega-3 vetzuren hebben erkende Europese gezondheidsclaims:

 

  • Het is goed voor hart en bloedvaten
  • Het is goed voor het brein
  • Het is goed voor de ogen
  • Het is goed voor het immuunsysteem
  • Het is goed voor de bloeddruk
  • Het is goed voor de spierfunctie

 

Daarnaast is het goed voor de huid, de vacht (het verbetert ook de glans), de luchtwegen, de gewrichten, de darmen, vruchtbaarheid en het zenuwstelsel. Wist je dat je vetzuren de regulatie van cortisol reguleren? Cortisol is het stresshormoon. Veel cortisol in het bloed kan chronische stress veroorzaken. Omega-3 vermindert de afgifte van cortisol. Bij honden die snel gestrest en angstig zijn is het dan ook raadzaam om Omega-3 te suppleren.

 

De heilzame werking van Omega-3 bij laaggradige ontstekingen

Heb je weleens van laaggradige ontstekingen gehoord? Dit zijn ontstekingen die in het bloed nauwelijks zijn aan te tonen, maar het sluimert er wel rond. Het uit zich vervolgens in vage klachten zoals o.a. chronische ontstekingen als tandvleesontstekingen, oorontstekingen en huidklachten. Deze ontstekingen ontstaan doordat er veel meer Omega-6 binnenkomt dan Omega-3. Dit kun je je voorstellen door Omega-6 te zien als de brandhaard en Omega-3 als het bluswater. Als er niet genoeg bluswater is, dan blijft de brandhaard aan staan. Wanneer je voldoende vetzuren aan het dieet van je hond gaat toevoegen dan is het lichaam op een gegeven moment wel in staat om ‘de brand te blussen’. Dit heeft wel even tijd nodig. De vetzuren vind je terug in rode bloedlichamen en deze vernieuwen zich na 4 maanden. Het is daarom belangrijk om Omega 3 gedurende langere tijd aan jouw hond te geven, dan ga je op een gegeven moment de effecten ervaren.

 

Beste Omega-3 supplement voor de hond

Wanneer je dan op zoek gaat naar een goed supplement dan zal je zien dat er ontzettend veel aanbod is. We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet ziet en hebben daarom op een rijtje gezet waar een goede visolie aan moet voldoen.

 

Welke visolie voor honden?

Een goede visolie wordt verkregen van wilde vissen uit Noordelijke wateren, (hier is het koud, omega-3 gedijd niet bij warme), is rijk aan DHA/en EPA, is neutraal van smaak, heeft een lage totox- oftewel oxidatiewaarde en heeft een MSC keurmerk (wat ervoor staat dat er o.a. geen extra vis voor gevangen wordt en geen nadelige gevolgen geeft voor oceanen, milieu en lokale bevolking, we willen natuurlijk wel dat de volgende generaties ook kunnen vissen). Bij ons in de winkel raden we de visolie van Arctic Blue aan voor honden en katten (en evt. ook paarden). Deze visolie voldoet aan alle bovenstaande eisen.

 

Plantaardige Omega-3 voor de hond

Kunnen honden ook Omega-3 uit plantaardige bron halen? Ja, je kunt hiervoor Marine Fytoplankton geven. Marine fytoplankton is de rijkste plantaardige bron van de essentiële omega-3-vetzuren. Het bevat EPA in hele pure vorm en is daarom een duurzaam en puur plantaardig alternatief voor visolie. Het is een van de meest waardevolle voedselbronnen op aarde omdat het ook rijk is aan sporenelementen, antioxidanten, carotenoïden, aminozuren, vitamines, bètacaroteen, chlorofyl en vele andere macro- en micronutriënten. Met het geven van fytoplankton voeg je meteen belangrijke mineralen toe aan het dieet van je hond.

 

Het belang van Omega-3 voor honden

Omega-3 is een essentieel onderdeel in het dieet van iedere hond. Nu weet je waarom Omega-3 vaak niet of onvoldoende in hondenvoeding zit en ook welke supplementen de beste zijn. Een kwalitatief hoge visolie zoals Arctic Blue kan een groot verschil maken in de gezondheid van jouw hond.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.