Supplementen voor pups

Supplementen voor pups

In dit artikel leer je meer over welke supplementen er voor pups zijn en bieden we inzicht in wanneer en hoe je deze supplementen het beste kunt gebruiken. Gebruik zeker niet alles tegelijk, soms is het handiger om de natuur zijn gang te laten gaan. Het is altijd raadzaam om deskundig advies in te winnen bij specifieke situaties, zeker bij jonge honden in de groei.

De gezondheid en welzijn van pups vinden wij enorm belangrijk. In deze periode leg je immers de basis voor de rest van het leven. Voeding is een belangrijk aspect voor de groei en ontwikkeling van pups. In dit artikel vind je meer informatie over voeding en waar je op moet letten bij voeding voor een pup.

 

Naast voeding en de juiste zorg kun je je soms afvragen of je pup nog wat meer ondersteuning nodig heeft tijdens de groei en ontwikkelingsfases. Daarom willen we ook nog wat meer uitleg geven over supplementen die je kunt inzetten voor pups. Supplementen kunnen helpen bij het bevorderen van gezonde groei, het ondersteunen van vitale functies en het verminderen van bepaalde gezondheidsproblemen.

 

Veel voorkomende supplementen voor pups

Omega-3

Over omega-3 hebben wij al eerder een uitgebreid artikel geschreven. Naast dat omega-3 een ontstekingsremmende werking heeft, wat voordelen kan hebben bij aandoeningen zoals huidaandoeningen, allergieën en gewrichtsontstekingen, kan omega-3 helpen bij een gezonde huid en glanzende vacht. Maar eveneens zo belangrijk is dat omega-3 helpt bij vermindering van stress en de ondersteuning van de hersenontwikkeling. De stofjes in omega-3, met name DHA, speelt hier een cruciale rol in. Je hebt DHA nodig voor uitvoeren van cognitieve functies (het leer- en denkvermogen), neurologische functies en bij visuele ontwikkeling (het gezichtsvermogen). Je kunt omega-3 zien als een essentiële bouwstof. Het is dan ook aan te raden altijd een goed omega-3 supplement te geven ter ondersteuning.

 

Rust in het hoofd

Naast dat omega-3 kan helpen bij het verminderen van stress zijn er pup die moeite hebben met het verwerken van prikkels en die door onrust slechter te trainen zijn (dit kan ook komen door pieken in de hormonen). Een supplement wat je dan in kunt zetten is Puur Tranquil. Dit helpt bij het verwerken van prikkels en geeft rust in het hoofd waardoor de trainbaarheid verhoogt.

 

 

Groeipijn bij pups

Groeipijn is een aandoening die voorkomt bij snelgroeiende pups, meestal tussen de 3 en 18 maanden. De exacte oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar je moet je voorstellen dat het skelet van de pup zich sneller ontwikkeld dan de spieren en ligamenten eromheen, wat ongemak en druk kan veroorzaken. Dit kenmerkt zich in pijn en tijdelijke kreupelheid. Deze kreupelheid kan verschuiven van de ene naar de andere poot en kan variëren in intensiteit.

 

Andere symptomen van groeipijn kunnen zijn: stijfheid, moeite met opstaan en soms algemene lusteloosheid. Als je pup groeipijn heeft dan kun je de pup ondersteunen met Puur Enos. De diagnose groeipijn wordt meestal gesteld door een dierenarts op uitsluiting van andere oorzaken van kreupelheid of pijn. Gelukkig is groeipijn tijdelijk en verdwijnt het vanzelf weer na verloop van tijd. De pup zal volgroeien en het skelet zal zich volledig ontwikkelen waardoor de specifieke klachten bij groeipijn er ook niet meer zullen zijn. Realiseer je ook dat het dus belangrijk is om een voeding te geven waarmee je pup rustig en geleidelijk te groeien.

 

Gezonde gewrichten

Voor de opbouw en het behoud van gezonde gewrichten kun je glucosamine geven. Dit supplement kan helpen tegen gewrichtspijn, het bevorderen van kraakbeen en het verbeteren van soepelheid en mobiliteit van de gewrichten.

 

Onderhoud van de gewrichten

Puur Silicium is een vrij nieuw supplement. Dit is erg ondersteunend bij de groei. Het speelt een rol bij de aanmaak en het behoud van collageen, een eiwit dat essentieel is voor de structuur en elasticiteit van weefsels in het lichaam. Naast dat het gebruikt wordt om de gezondheid van botten en gewrichten te ondersteunen, is het ook goed voor de conditie van huid, haar en nagels.

 

Opbouw van spieren

Gezonde spiergroei bij pups moet gepaard gaan met evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging. Waarschijnlijk heb je van de fokker goed advies gekregen om de lichaamsbeweging op te bouwen. Dit is niet alleen belangrijk voor de spieren, maar ook om stevige en belastbare botten te krijgen.

 

Spieren zijn belangrijk bij de ontwikkeling van kracht en mobiliteit, het stelt de pup in staat om kracht op te bouwen en zich soepel en mobiel te bewegen. Sterke spieren ondersteunen de botten en gewrichten wat goed is voor een goede lichaamshouding, balans en bewegingscontrole. Dit helpt de pup bij de uitvoering van dagelijkse activiteiten zoals rennen, spelen en springen. Spiermassa is ook nodig om een gezond gewicht te behouden. Spierweefsel is namelijk een actief weefsel dat energie verbrand. Door spiermassa op te bouwen voorkom je dat energie wat teveel is wordt opgeslagen als vet.

 

Wanneer je een jonge slungelige hond hebt dan kun je helpen bij het opbouwen van spieren door Puur Muscle Mass te geven. Daarnaast kun je je pup met dit supplement ook ondersteunen na letsel of ziekte om het herstelproces en de opbouw van spierweefsel te bevorderen.

 

Weerstand bij pups

Je ziet soms dat pups na 6 tot 12 weken uitslag op hun buik en lichaam krijgen. Dit komt omdat pups gedurende deze periode hun eigen immuunsysteem beginnen te ontwikkelen en de maternale weerstand (de bescherming die een pup krijgt door antilichamen van de moeder) begint af te nemen. Deze uitslag is dus niet altijd een probleem, maar dit is over het algemeen wel het 1e moment waarop de dierenarts een antibioticakuur voorschrijft. Je kunt overwegen om een pup met een verlaagde weerstand collostrum te geven. Dit verhoogt de weerstand, ondersteunt het immuunsysteem en draagt bij aan het goed functioneren van het maag-darmkanaal.

 

We willen benadrukken dat het verstandig is om bij twijfel over de gezondheid van je pup altijd contact op te nemen met een dierenarts voor een professioneel en deskundig advies. Wij willen je er alleen bewust van maken dat de darmen moeten herstellen van een antibioticakuur. En als er in dit geval antibiotica wordt voorgeschreven is dit net in een periode dat de darmen juist zo hard aan het werk zijn om zich te ontwikkelen.

 

Daarnaast kun je je pup laten titeren alvorens je overgaat tot vaccineren. Door middel van een titerbepaling kan er gekeken worden of de pup nog bescherming heeft van de moeder en zo kun je beter bepalen wanneer het juiste moment is om te vaccineren i.p.v. dit klakkeloos te doen. Ook hiermee help je de weerstand door het immuunsysteem niet onnodig aan het werk te zetten.

 

Tot slot

We hebben in dit artikel een aantal veelvoorkomende supplementen besproken, zoals omega-3, Puur Tranquil, Puur Glucosamine, Puur Silicium en Puur Muscle Mass en hun specifieke voordelen voor pups toegelicht en wat je kunt doen voor de weerstand.

 

Echter, naast voeding en supplementen is het ook belangrijk om rust in acht te nemen. Pups hebben voldoende rust nodig om te herstellen en te groeien. Zorg ervoor dat je puppy voldoende slaapt en een rustige omgeving heeft om stress te verminderen en het welzijn te bevorderen. Houd rekening met de behoefte aan regelmatige slaap en zorg voor een comfortabele en veilige slaapplek.

 

Bij het gebruik van supplementen is het altijd verstandig om deskundig advies in te winnen, vooral in specifieke situaties. Blijf alert op de behoeften van je pup en geniet van deze bijzondere fase.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.