Gedeukte blikken kunnen meestal geen kwaad

  • Geplaatst op
  • Door Ramona de Brock
  • Geplaatst in hondentips
  • 0
Gedeukte blikken kunnen meestal geen kwaad

Het komt weleens voor dat we klachten krijgen over deuken in blikken honden- of kattenvoeding die kunnen ontstaan tijdens het transport. Met dit artikel willen we je geruststellen dat dit meestal geen kwaad kan. Een deuk is vaak niets meer dan een vervorming van het blik en vaak geen reden tot zorg over de voedselveiligheid van het product.

Help, er zit een deuk in mijn blik!

Ondanks dat wij alle bestellingen goed inpakken voor de pakketdienst, zijn sommige producten kwetsbaar om te versturen en kunnen wij niet helemaal voorkomen dat er soms een klein beetje schade ontstaat aan de inhoud van het pakket. De pakketdiensten zullen er ongetwijfeld ook zorgvuldig mee omgaan, maar een pakket legt nogal een weg af en kan best eens ergens tegenaan stoten tijdens het sorteerproces of een keer uit de handen vallen. Wat hierdoor meest voorkomt zijn deukjes in blikken, want blikken zijn gewoon ontzettend kwetsbaar.

Gelukkig zijn deze deukjes tegenwoordig veel onschuldiger dan vroeger. Online lees je een hoop artikelen over het gevaar van deuken, maar de voeringen van blikken zijn in de loop der jaren ook steeds aangepast, waardoor deze minder schadelijk zijn geworden en meestal zijn ze ook BPA-vrij. In plaats van BPA wordt er dan een plantaardige coating gebruikt aan de binnenkant van het blik.

 

Het begint bij het productieproces

Blikken honden- of kattenvoeding ondergaan strikte kwaliteitscontroles en veiligheidsmaatregelen tijdens het productieproces. Fabrikanten zorgen ervoor dat de verpakking stevig is om het voedsel te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

 

Luchtdichtheid van het product blijft behouden

Een veelvoorkomende misvatting is dat deuken de luchtdichtheid van de verpakking verminderen. Moderne blikverpakkingen worden echter zo ontworpen dat ze, zelfs met kleine deukjes, nog steeds hun luchtdichtheid behouden. De luchtdichtheid is er eigenlijk alleen niet als het blik bij de opening open is. Vaak gaat dit ook gepaard met een onaangename geur uit het blik, omdat de inhoud is gaan gisten, doordat er zuurstof bij is gekomen. Wat ook geen kwaad kan is als je de bovenkant van het blik kunt indrukken. Dit wordt veroorzaakt doordat het blik niet volledig is vastgeklemd tijdens de verwerking en er een beetje vervorming is veroorzaakt door stoomverwerking. Dat je een blik kunt indrukken betekent dus niet dat het niet meer goed is.

 

Deuken hebben geen invloed op de voedingswaarde

De voedingswaarde van honden- of kattenvoeding wordt niet beïnvloed door deuken in de verpakking. De inhoud blijft veilig en voedzaam, zelfs als het blikje er niet meer zo perfect uitziet.

 

Wanneer is een blik nu niet meer goed

Het belangrijkste is dat een blik niet uitpuilend bol staat, omdat dat doorgaans betekent dat er zuurstof in het blik terecht is gekomen tijdens het productieproces of tijdens een beschadiging en dat bacteriën zijn binnengedrongen, waardoor er gasvorming ontstaat in het blik. Zoals eerder beschreven gaat dit ook vaak gepaard met een onaangename geur.

 

Wat doe ik bij twijfel over een deuk in mijn blik

Natuurlijk begrijpen wij dat je het beste wilt voor je hond of kat. Indien je een pakket ontvangt met gedeukte blikken en je twijfelt over de voedselveiligheid dan kun je ons het best een foto sturen van de blikken op [email protected]. Wij zullen dit per geval bekijken en je, indien de blikken volledig gesloten zijn, hopelijk gerust kunnen stellen dat het geen kwaad kan om de blikken aan je hond of kat te voeren.

 

Wat kun je zelf doen om beschadigingen te voorkomen

Wij verpakken alle bestellingen zo goed mogelijk en mogen pakketten verzenden die in totaal max. 30 kg wegen. Het gebeurt weleens dat er bij een bestellingen tientallen verschillende blikjes worden gekozen, dat is ook niet zo gek, ons assortiment is enorm en het is fantastisch om veel variëteit aan je hond of kat te kunnen bieden.

 

Maar hoe meer verschillende blikken, hoe lastiger dit voor ons is om in te pakken. We doen ons best, je mag altijd bij de opmerkingen nog extra vragen om de blikken stevig te verpakken, zodat onze inpakkers hier steeds aan herinnerd worden. De meeste blikken gaan per 6 of 12 stuks. Als je per 6 of veelvoud daarvan besteld, krijg je de blikken doorgaans in de originele tray of omdoos en is het nog wat steviger verpakt al in de fabriek. Bestel liever wat minder en vaker, zodat we de doos niet zo vol hoeven te doen. En blijf je ongerust over eventuele deukjes in het blik, kijk dan ook eens bij onze houdbare worsten, die zijn veel minder kwetsbaar om te verzenden.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.