Giardia besmetting en behandeling

Giardia besmetting en behandeling

Giadia is vervelend en hardnekkig. In dit artikel lees je wat je kunt doen als je je hond verdenkt van giardia.

Is mijn hond besmet met Giardia?

 

Verdenk jij je hond van een giardia besmetting? Als je hond last heeft van stinkende diarree met een typische geur dan kan het zijn dat je hond besmet is met giardia. De diarree hoeft niet constant aanwezig te zijn, het kan komen en gaan. Dan is de ontlasting weer vast en dan weer wisselend van waterdun tot een breierige massa, die ook wat vettig kan zijn. Tevens kan er veel slijm en bloed bij de ontlasting zitten. Braken of misselijkheid past daarnaast ook bij het beeld van giardia met het gevolg dat je hond daardoor minder eetlust heeft. De weerstand van je hond wordt hierdoor nog minder, waardoor de giardia nog harder kan toeslaan.

 

Met een ontlastingsonderzoek kan vastgesteld worden of je hond giardia onder de leden heeft. Een testkit hiervoor kun je verkrijgen bij je dierenarts, het is gebruikelijk dat hier een consult aan vooraf gaat. Dit is ook zeker aan te raden als je hond er goed ziek van is met diarree en andere symptomen. Heeft je hond milde klachten en is hij verder gezond, dan kun je ook online een testkit aanvragen bij Het Woud. Is de uitslag positief, dan moet de giardia besmetting meteen behandeld worden. Is de uitslag negatief, maar blijven de klachten aanhouden? Dan is het verstandig om later een 2e onderzoek te starten. De giardia parasiet heeft een bepaalde cyclus waardoor het niet altijd direct wordt aangetoond.

 

 

Waarom is het zo belangrijk om giardia te behandelen?

 

Giardia is een hardnekkige maag- en darmparasiet. Als je hond een infectie heeft opgelopen dan kan dit veel schade aanrichten in de darmen, de parasiet houdt zich namelijk in leven in het maagdarmstelsel. Het is geen worm, maar een eencellige. Via het eten of drinken van besmet voedsel of water en door rechtstreeks contact met de ontlasting van een dier wat geïnfecteerd is (bijvoorbeeld honden die poep eten) kan er snel een herbesmetting plaatsvinden.

 

Dieren die giardia bij zich hebben hoeven geen symptomen ervan te vertonen. Het komt tot uiting wanneer de besmetting hoog is of de weerstand van je dier laag. Honden die het meest gevaar lopen zijn vooral jonge pups en honden die een slechte weerstand hebben door ouderdom, ziekte of stress. Het komt vaak tot uiting bij honden die worden geïmporteerd vanuit het buitenland. Bij testen in het land van herkomst was de parasiet niet zichtbaar, maar na een stressvolle reis, komt de parasiet dan toch in actie.

 

Giardia komt veel in de omgeving voor en is daardoor moeilijk te bestrijden. Giardia wordt via de mond opgenomen en belandt via deze weg in de dunne darm. In de dunne darm neemt de Giardia voedingsstoffen van de gastheer op en produceert weer nieuwe cyste. Deze cysten worden uitgescheiden en kunnen buiten het lichaam maanden overleven. Ze zijn dan heel ongevoelig voor bestrijdingsmiddelen. Deze cysten kunnen dan niet alleen andere honden besmetten, maar bijvoorbeeld ook katten of de mens, het is namelijk een zoönose. Als je normale hygiënische maatregelen neemt, dan hoef je niet bang te zijn voor een infectieoverdracht van dier op mens.

 

 

Hoe behandel je een giardia besmetting?

 

  1. Regulier: Start met een kuur panacur voor 3 dagen, soms is dit niet genoeg en is er ook antibiotica nodig (wij vinden het verstandig om alleen onder begeleiding van een dierenarts medicatie te geven). Er bestaan ook kruiden die kunnen helpen bij het verwijderen van parasieten.
  2. Geef licht verteerbare voeding die laag in koolhydraten is. Giardia gedijd goed op koolhydraten, dus die echt vermijden.
  3. Start met probiotica, die zorgen ervoor dat er geen plek meer is voor de Giardia om te hechten aan de darmwand. De Ultimaflor van de Groene Os is hier een goede keuze voor, omdat deze probiotica ook pre-biotisch werkt en ook meteen helpt om de darmwand te herstellen. Dit is heel belangrijk omdat de medicatie tegen giardia ook een weerslag kan hebben op de darmen, en dus het immuunsysteem van je hond.
  4. Zijn er nog meer dieren in het huishouden? Dan is het wellicht verstandig deze ook te behandelen, daar gezonde dieren de parasiet ook kunnen uitscheiden en er zo kans is op herbesmetting.
  5. Was je hond en/of andere dieren op de 3e dag van de behandeling en dan 2 dagen later nog een keer. Zeker de haren en huid rondom de anus, om te voorkomen dat je hond zichzelf opnieuw besmet. Dit kun je het beste doen met tea tree shampoo, dit werkt ontsmettend.

 

Behandel de omgeving:

Een Giardia infectie kan zeer hardnekkig zijn. Dit komt mede doordat ze goed in de omgeving overleven. Het is daarom erg belangrijk om de omgeving grondig te reinigen en deze reiniging regelmatig te herhalen. Reiniging kan door middel van chloor, stoom en uv-licht. Vergeet ook de mandjes, kleedjes en speeltjes niet te wassen. Ook water- en voerbakken iedere dag met kokend water reinigen, laat het kokende water een paar minuten in de bakken staan.

 

Test je hond ook weer na de behandeling. Is de giardia nog niet weg? Het heeft dan vaak geen zin om nog een panacur kuur te geven. Je moet dan zorgen dat het darmmilieu zo wordt, dat de Giardia geen overhand meer kan krijgen. Is de giardia wel weg? Bedenk je dan goed dat de besmetting een signaal van het lichaam was. In beide gevallen ga je daarna aan de slag met het verbeteren van de (darm)gezondheid om herhaling en andere klachten te voorkomen. Het is goed om je te realiseren dat bijna elke hond Giardia bij zich draagt en dat het tot uiting komt bij een verminderde weerstand en (darm)gezondheid.

 

 

Hoe verbeter je de darmgezondheid van je hond?

 

Als je hond verder gezond is kun je onderstaande stappen volgen, is je hond al langer aan het kwakkelen, dan kun je beter eerst aan de slag gaan met het darmprotocol.

 

  1. Geef elk kwartaal 10 dagen kuur Puur Parasitus, dit zorgt voor een goede weerstand in de darmen en helpt op natuurlijke wijze wormen en andere parasieten in de darmen voorkomen en tegengaan.
  2. Ondersteun het immuunsysteem van je hond met tincturen of essentiële oliën. Hier kun je bijv. Puur Echina of All Septicum van de Groene Os voor gebruiken.
  3. Geef elk half jaar een detoxkuur (laat je hierbij begeleiden door een consultant of therapeut)
  4. Voer regelmatig bottenbouillon, dit biedt eiwitten, waardevolle mineralen, sporenelementen, glycosaminoglycanen en collageen. Het wordt ook wel krachtvoer genoemd en het kan helpen om het energieniveau van elke hond te verhogen, of hij nu gezond is of ziek. Het remt giardia.
  5. Kijk goed naar de voeding van je hond, is deze wel passend? Denk hierbij aan of de voeding bewerkt is en of er kunstmatige toevoegingen aan toegevoegd zijn. Hier vind je meer informatie over de voordelen van natuurlijke hondenvoeding.
  6. Bekijk goed of je hond veel last heeft van stress.
  7. Breng in kaart hoe vaak je anti-worm en anti-vlooienmiddelen gebruikt en of dit de juiste middelen zijn.
  8. Ruim altijd de ontlasting van je hond op, om zo herbesmettingen bij andere honden te voorkomen.

 

Heb je vragen n.a.v. dit artikel, neem dan contact met mij op. Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. Karin Groot Jebbink van Academie Paard & Hond waar ik i.o. ben tot Hond Natuurlijk Gezond Consultant.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.