3 gezonde Lickimat recepten

3 gezonde Lickimat recepten

Ben je op zoek naar inspiratie voor verantwoorde vullingen voor de likmat van je hond? Lees dan alvast verder en wij delen 3 gezonde recepten voor op een LickiMat.

3 gezonde LickiMat recepten

Je hebt een LickiMat voor jouw hond, helemaal goed! Dat is stap 1. Heb je nu nog geen LickiMat voor jouw hond en wil je weten waarom je deze wel zou moeten hebben? Lees dan eerst de blog: Waarom iedere hond een LickiMat nodig heeft. Heb je al een LickiMat en ben je op zoek naar inspiratie? Lees dan alvast verder en wij delen 3 gezonde recepten voor op een LickiMat.

 

Gezonde LickiMat recepten

Om met het begin te beginnen wat is nu een gezonde vulling voor de LickiMat? Onderstaande recepten zijn gezond omdat ze geen suikers, conserveermiddelen en geur- kleur- of smaakstoffen bevatten. Ook gebruiken we groenten en fruit die je zelf vast al in huis hebt. Het toevoegen van verse voeding aan het menu van de hond heeft heel veel bewezen gezondheidsvoordelen.

 

LickiMat recept 1: Kip met pompoen

Dit eerste recept is speciaal voor alle honden die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken op het gebied van de darmen. Pompoen heeft voor honden verschillende gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan mineralen en vitaminen en het helpt de spijsvertering. De vezels en de prebiotica die in pompoen te vinden zijn, helpen de darmen gezond te houden.

 

Ingrediënten:

1 kleine oranje pompoen
1 potje bottenbouillon (zelfgemaakt mag ook)
1 Ritzenberger worst Licht Verteerbaar Kip & Wortelsoep
100 gram Pala Recipe #5 Chicken
1 kippenpootje (optioneel)

Maken:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet de pompoen in de oven en rooster deze voor 15-20 minuten. Haal de pompoen uit de oven en verwijder de schil en de pitten en de draden aan de binnenkant. Snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Doe de blokjes even in de keukenmachine om er een puree van te maken. Wacht tot de puree helemaal afgekoeld is voordat je deze aan de hond geeft.

 

Basislaag:

Begin de LickiMat met een streep pompoen puree, een streep bottenbouillon en vul zo de hele LickiMat met deze gezonde basislaag. Is jouw hond niet zo fan van de pompoenpuree? Dan kun je de bottenbouillon ook door de puree heen mengen. Dan vul je de hele LickiMat met het puree en bouillon mengsel.

 

Topper:

Snij de Ritzenberger worst in plakjes en snij de plakjes door midden. Je gaat deze verdelen over de pompoenpuree. Heb je een grote hond? Gebruik dan de hele worst (de LickiMat vervangt dan 1 hele maaltijd), gebruik voor kleinere honden een halve worst of zelfs ¼ worst. Dan neem je de Pala Recipe #5 en hiervan verdeel je de stukjes over de bottenbouillon.

 

Snack:

Wil je nu een extra knapperige snack toevoegen aan de LickiMat? Neem dan nog een kippenpootje en leg deze bovenop de LickiMat als lekkere en gezonde snack om mee te beginnen.

 

LickiMat recept 2: Kaasplankje

Ingrediënten:

1 bakje Hüttekase
1 zakje POMkaas banana power
2 Churu staafjes Chicken with Cheese
1 zakje Cheezz Dog Popcorn
1 zak Betty Miller Cheese Little bones
Zakje geraspte kaas

 

Werkwijze:

Gebruik de eerste 3 ingrediënten samen om een basislaag te maken. Smeer wat Hüttekase, POMkaas en Churu op de LickiMat. Maak zelf een leuk patroon of gewoon hier en daar een klodder over de hele LickiMat heen. Als je de hele mat vol hebt met de eerste 3 ingrediënten, strooi je de laatste 3 ingrediënten over de basislaag heen.

 

LickiMat recept 3: Konijn in de moestuin

Speciaal voor de allergische honden die wel konijn mogen eten en voor honden die op de lijn moeten letten. Konijn is een magere vleessoort en geschikt voor honden die allergisch zijn voor kip en rund bijvoorbeeld. Dit recept is ook geschikt voor alle andere honden die wel gezonde groenten en konijnenvlees lusten.

 

Ingrediënten:

1 flesje SmoothieDog Moestuin
1 blikje Herrmanns Puur Konijn
1 zakje Pala Treats 100% Rabbit
1 zakje konijnenoren met haar

Maken:

Meng de SmoothieDog Moestuin met het blikje Herrmanns Puur Konijn in een ruime kom met een vork. Dit is je basislaag. Vul de hele LickiMat met het mengsel. Gebruik de achterkant van een lepel om alles goed op de LickiMat te krijgen.

 

Topper:

Als topper gebruik je de Pala Treats 100% Rabbit. Dit zijn gedroogde stukjes konijnenvlees. Strooi een handje over de basislaag heen.

 

Snack:

Bovenop je basislaag en de topper leg je nu 1 konijnenoor met haar. Dit is de beginsnack voor de LickiMat. Je kunt deze ook weglaten en alleen de LickiMat met basislaag en topper geven.

 

Zelf recepten bedenken voor de LickiMat

Bovenstaande 3 recepten voor de LickiMat zijn handig om te gebruiken als idee. Maar natuurlijk wil je ook graag zelf creatief aan de slag met een LickiMat en ga je jouw eigen recepten bedenken. Eigenlijk is het heel makkelijk;

 

Basislaag LickiMat

Het leuke aan een LickiMat is dat je jouw hond lekker aan het likken krijgt. De allereerste laag is dan ook vloeibaar. Zo kan het goed tussen het relief van de LickiMat gesmeerd worden en is jouw hond ook echt even bezig. Als eerste laag kun je verschillende ingrediënten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan:

Blikvoeding

KVV

Gekookt of rauw eitje
Fruit puree

Yoghurt

Geprakte banaan

Bottenbouillon

Huttekäse
Hondenpindakaas
Vis uit blik (op water)
Gepureerde groenten (wortel, pompoen, broccoli)

Gestoomde worst

 

Combineren kan ook! Dat kun je doen door de verschillende ingrediënten los van elkaar op de LickiMat te smeren of door ze samen te pureren. Zo kun je bijvoorbeeld gekookte groenten met een lepel yoghurt en bottenbouillon combineren in de keukenmachine en zo een smakelijke en gezonde basislaag te maken.

 

Toppers voor op de LickiMat

Op de basislaag kun je ook naar hartenlust weer een nieuwe laag aanbrengen. Bijvoorbeeld van gedroogde snoepjes, vers fruit zoals bessen, supplementen, visolie of gewoon hondenbrokken. Ook gedroogde snackjes kun je bovenop de LickiMat geven. Maak zo de allerlekkerste recepten voor jouw hond op de LickiMat.

 

LickiMat tips en tricks

Als afsluiting nog wat handige LickiMat tips en tricks:

 

Leg de lege LickiMat op een snijplank om deze te vullen. Zo blijft alles wat je op de LickiMat legt of smeert ook op de mat liggen als je deze naar jouw hond brengt.

 

Gebruik de achterkant van een lepel om vloeibare vulling op de LickiMat te smeren

 

De LickiMat mag ook in de vriezer, dat zorgt voor een extra moeilijkheidsgraad en voor verkoeling op warme dagen. Je kunt meerdere LIckiMatten in 1 keer maken en 1 direct geven en de andere in de vriezer bewaren voor een andere dag.

 

Heb je wel eens hondensnoepjes zoals de Lakse Kronch? Dan zijn er altijd aan het einde van de zak, nog kleine stukjes en kruimels over. Dit is perfect om te gebruiken als smakelijke topper op de LickiMat.

 

Heel veel LickiMat plezier en vergeet je @Hondjekoek niet te taggen als je een foto op Instagram plaatst?

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.