Mijn hond is te dik!

Mijn hond is te dik!

In Nederland leven ongeveer 2 miljoen honden en ongeveer 40% van deze honden lijdt aan obesitas of overgewicht. Hoog tijd om hier een blog aan te wijden.

Mijn hond is te dik!

Overgewicht schaadt de gezondheid van je hond. Het is één van de belangrijkste doodsoorzaken bij honden, naast kanker, achteruitgang van organen, auto-immuunziekten en diabetes. De meeste dierenartsen vermijden dit onderwerp liever, omdat het vaak gevoelig ligt. In Nederland leven ongeveer 2 miljoen honden en ongeveer 40% van deze honden lijdt aan obesitas of overgewicht. Hoog tijd om hier een blog aan te wijden.

 

Ideaal gewicht voor je hond

Een hond heeft een ideaal gewicht als je met je handpalmen de ribben goed kan voelen zonder hard te hoeven drukken. Je mag dan ook best een klein laagje vet voelen. In tegenstelling tot de ribben, de ruggenwervels en de schouder- en de bekbeenderen is de taille goed te zien.

 

Weeg jouw hond regelmatig

Als je twijfelt of je hond een juist gewicht heeft dan kun je je hond bij de dierenarts wegen en samen met de dierenarts bepalen wat een gezond gewicht is. De weegschaal bij de dierenarts staat meestal in de wachtkamer, zodat je je hond makkelijk tussendoor kunt wegen. Als je je hond kunt optillen dan kun je je hond thuis wegen door eerst zelf op de weegschaal te gaan staan en daarna met hond. Haal je eigen gewicht vervolgens van het totaalgewicht af en het gewicht van je hond blijft over.

 

 

Wanneer heeft je hond overgewicht

Als je hond meer dan 5 tot 10% van zijn ideale gewicht weegt dan is er sprak van overgewicht. Bij 15 tot 20% meer gewicht spreken we van zwaarlijvigheid of obesitas. 

 

Gezondheidsklachten die ontstaan door overgewicht

Honden met overgewicht hebben sneller last van hun gewrichten en kunnen daardoor minder goed bewegen. Daarnaast hebben ze sneller klachten aan hart, lever of nieren en verouderen ze sneller dan honden die een gezond gewicht hebben. Huidproblemen en jeuk kunnen hier een gevolg van zijn. Er is een casus bekend van een labrador die door overgewicht last had van irritatie en jeuk tussen de tenen door de druk die er door het gewicht op zijn poten ontstond. Ook hebben honden die te zwaar zijn sneller last van warmte.

 

Belangrijkste redenen van het ontstaan van overgewicht

De 2 belangrijkste redenen dat honden te dik worden zijn;

 

1) Teveel ongeschikte voeding eten
2) Te weinig lichaamsbeweging

 

Andere oorzaken zijn honden die gecastreerd zijn niet minderen in hun voeding (honden die gecastreerd zijn hebben minder energie nodig en vaak 1/3 minder voeding dan voor de castratie), voeding niet aanpassen bij honden die ouder worden (en minder energie verbruiken), overgewicht die ontstaat door gezondheidsproblemen (bijvoorbeeld honden met blessures die minder bewegen hetzelfde blijven voeren) en bepaalde medicatie kan voor overgewicht zorgen. Wij behandelen de 2 belangrijkste redenen. 

 

Ongeschikte voeding

Over voeding valt veel te schrijven en ook zie je discussies over voeding voor honden vaak hoog oplopen. Dat is niet gek, iedereen probeert het beste te doen voor zijn/haar trouwe viervoeter. We gaan er kort op in: Het is een feit dat vele commerciële hondenvoedingen (met name hondenbrokken) veel koolhydraten bevatten. Nu zijn honden zo geëvolueerd dat ze een beetje van het enzym amylase aanmaken en daarmee wat koolhydraten kunnen veteren. Maar dit betekend niet dat het grootste gedeelte van de maaltijd uit koolhydraten zou moeten bestaan.

 

Hondenbrokken met een hoog koolhydraatgehalte

Een gemiddelde zak hondenbrokken bestaat vaak uit meer dan 50% koolhydraten, voornamelijk van insuline verhogende producten als mais, rijst, tarwe en aardappelen. Dr. Karen Shaw Becker beschrijft dit in haar boek ‘Een hond voor het leven’, als diabetes in een bak. Koolhydraatrijke voeding zorgt voor een bloedsuikerspiegel die snel stijgt. Als het lichaam dit niet goed kan verwerken, blijft er suiker achter in het bloed. Deze suikers komen plekken waar ze niet horen, met allerlei gezondheids- en gedragsproblemen tot gevolg. Misschien herken je zelf wel wat het effect van suiker op je gezondheid heeft en hoe je je bij een suikerverslaving kunt voelen als je snakt naar suiker. Hoe chagrijnig je kunt worden als je op dat moment geen suiker krijgt, dit is voor een hond niet anders.

 

Hondenbrok voor een stabiele bloedsuiker

Wil je graag een brok voeren, geef dan een brok die zo is ontwikkeld dat het zorgt voor een stabiele bloedsuiker gedurende de dag. Essential Foods heeft hier goed rekening mee gehouden, deze hondenbrokken worden gemaakt met het BOF principe in gedachte. BOF staat voor Behavioral Optimizing Foods oftewel gedragsoptimaliserende voeding. Het hoge vleesgehalte en de lage temperatuur tijdens de bereiding geven een uitzonderlijk hoge voedingswaarde. Essential Foods heeft een positieve invloed op de mentale balans van de hond. Sommige mensen zien een enorm verschil bij hun hond en anderen kleine verschillen, maar dat het een positief effect heeft staat vast.

 

Hond teveel voeren

Teveel eten is het volgende probleem. Als een hond meer eet dan het lichaam verbruikt dan worden de overtollige calorieën opgeslagen als vet. En nu moeten we even terug in de tijd. Deze reserves zouden namelijk niet zo snel problemen geven als ze worden opgeslagen voor magere tijden, periodes waarin er gebrek aan eten is. Echter is er tegenwoordig altijd eten. Het is dus niet meer nodig om reserves op te slaan. Toch gebeurd dit en nieuwe maaltijden of tussendoortjes worden niet afgeslagen, waardoor reserves niet gebruikt worden en groter worden.

 

Hoeveel hondenbrokken per dag

Als je hond een commerciële voeding eet ga dan niet perse uit van het voedingsadvies wat op de verpakking staat. Je kunt je voorstellen dat een fabrikant zoveel mogelijk voeding wil verkopen en het advies daarom aan de hoge kant baseert. Daarnaast is het advies een gemiddelde en houdt het geen rekening met persoonlijke omstandigheden als gezondheid, leefstijl en de dagelijkse beweging die een hond krijgt. De gemiddelde huishond krijgt lang niet zoveel beweging als nodig is, voer dan ook minder dan gemiddeld. Voer op het oog en met je verstand. Een luie zondag? Geef een kleinere maaltijd. Ben je lekker actief geweest? Voer wat meer. Wanneer jouw hond moet afvallen voer je standaard minder dan het voedingsadvies.

 

Hondensnacks bij overgewicht

Je mag je hond gerust eens verwennen met snacks, maar doe dit met mate en kies voor natuurlijke snacks. Vaak vinden honden een stukje fruit of groente ook erg lekker (geef dan wel iets wat geschikt is voor honden). Je kunt de beloning in de vorm van een snack ook vervangen door met je hond te knuffelen, te spelen of met hem te wandelen. Is jouw hond fan van kluiven en kauwen? Kies dan een koffieboomwortel als slank alternatief, deze zijn bedoeld om te kluiven maar niet op te eten.

 

Te weinig beweging

Naast (teveel) ongeschikte voeding op verkeerde momenten hoeft de hond ook niet meer te werken voor zijn eten. Waar de voorvaderen van honden nog op jacht moesten voor hun voeding (dus eerst bewegen en daarna eten), krijgen honden hun voer meestal zonder ervoor te hoeven werken in een bak aangeboden. Om de natuur zoveel mogelijk na te bootsen is het verstandig om met de hond te wandelen voor de maaltijd.

 

 

Meer bewegen bij overgewicht

Honden zijn afhankelijk geworden van hun baas als het op bewegen aankomt. Beweegt de baas niet veel, dan schiet dit er voor de hond ook bij in. De hoeveelheid beweging die een hond nodig heeft is afhankelijk van factoren als leeftijd en ras. Als je hond te zwaar is laat hem dan rustig aan iedere dag iets meer bewegen om af te vallen. Maak iedere ronde een paar minuten langer en bouw dit verder uit. Of loop dagelijks een ronde extra. Beweeg ook altijd voor de maaltijd. Een andere manier om een hond met overgewicht gezond en gecontroleerd te laten bewegen is zwemmen in een hondenzwembad.

 

Je hond laten afvallen

Als je je hond wilt laten afvallen dan is de 1e stap een gezondheidscheck bij de dierenarts om uit te sluiten dat het overgewicht geen medische oorzaak heeft. Een traag werkende schildklier en de ziekte van Cushing kunnen bijvoorbeeld zorgen voor overgewicht. Als de hond gezond is verklaard bepaal je samen met de dierenarts of een therapeut het ideale gewicht en reken je uit hoeveel voeding de hond mag hebben om geleidelijk af te vallen. Het is fijn om hulp te hebben bij het afvalproces. Je kunt op iemand terugvallen als het afvallen niet goed lukt en steeds om advies vragen. Er zijn supplementen die je aan het dieet van je hond kunt toevoegen die kunnen helpen bij het gewichtsverlies, ook hierin kun je je laten adviseren.

 

Belangrijke supplementen bij overgewicht en afvallen

Er zijn 2 belangrijke natuurlijke supplementen die honden helpen met het verliezen van gewicht.

 

Phytonics Gluco balance

Gluco balance is speciaal ontwikkeld voor dieren met overgewicht om een gewenst en ideaal gewicht te bereiken. Je kunt dit aan iedere voeding toevoegen. Het zorgt voor een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Het is belangrijk dit te geven in combinatie met voldoende bewegen. Dit supplement bevat ingrediënten die de reinigende werking van de lever stimuleren (de lever heeft een belangrijke rol bij de stofwisseling), ingrediënten die de alvleesklier ondersteunen (de alvleesklier heeft een belangrijke rol om de bloedsuikerspiegel te reguleren en in stand te houden) en ook de maag (die een belangrijke rol heeft in de spijsvertering) wordt ondersteund.

 

Omega-3

De vele gezondheidsvoordelen van Omega-3 hebben we al eerder besproken. Bij afvallen kan Omega-3 helpen doordat het de vetverbranding tijdens beweging verhoogt. Het stelt de spieren ook in staat om meer calorieën te verbranden. Het stimuleert het hormoon leptine, dat verantwoordelijk is voor een verzadigd gevoel, honger kan hierdoor verminderen. De meest zuivere visolie voor Omega-3 is de Acrtic Blue Omega 3 visolie.


Commerciële dieetvoeding voor honden is niet aan te raden

Commerciële dieetvoeding bevat vaak te veel ongezonde koolhydraten. De nadelen hiervan zijn dat niet gebruikte koolhydraten worden opgeslagen als vet. Als er zoveel vet wordt opgeslagen dat de vetcellen het niet meer aankunnen, gaat het vet naar andere opslagplaatsen, zoals de lever, waardoor kans op ontstekingen toeneemt. Daarnaast ontstaat er vetweefsel, dit is weefsel wat slecht doorbloed is, waardoor de cellen in dit weefsel (de vetcellen), sneller beschadigd en ontstoken raken. Hierdoor kunnen laaggradige ontstekingen ontstaan. Dit zijn ontstekingen die in het bloed nauwelijks zijn aan te tonen, maar het sluimert er wel rond. Het uit zich vervolgens in vage klachten zoals o.a. chronische ontstekingen als tandvleesontstekingen, oorontstekingen, jeuk en huidklachten.

 

 

Kies geen vezelrijke voeding bij overgewicht

Veel dieetvoedingen bevatten een grote hoeveelheid vezels die in 1e instantie zorgen voor maagvulling en een vol gevoel. Alleen op den duur zorgen ze er ook voor dat de maag steeds groter wordt en daardoor kan de hond juist hongerig worden. Ga daarom voor voeding die voedt met gezonde vetten, hoogwaardige eiwitten en gezonde hoeveelheid goede koolhydraten.

 

Wat voer je je hond om af te vallen

Welk voer kies je voor jouw hond die moet afvallen? Geen voer meer geven is geen optie, de hond heeft kleinere hoeveelheden voer nodig van een hoge kwaliteit met een laag gehalte aan koolhydraten. Bij ons in de winkel is er keuze tussen een brok en een gestoomde voeding.

 

Welke hondenbrokken hond te dik

Geef voeding waarbij het hoofdbestanddeel vlees is. Essential Foods Contour is een graanvrij hondenvoer, die bekend staat als een dieet of light hondenbrok, zonder in te leveren op de kwaliteit van de ingrediënten. Het recept zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel van de hond stabiel blijft gedurende de dag. Deze brokken zijn geschikt voor honden met overgewicht die moeten afvallen, voor honden die aanleg hebben om te dik te worden en voor honden die zijn gesteriliseerd of gecastreerd.


Gestoomde hondenvoeding overgewicht

Voor honden die niet graag brokjes eten is er Ritzenberger Dieetmenu konijn en kalkoen, dit is een gestoomde voeding. Doordat het gestoomd is, is de voeding lang houdbaar buiten de koeling. De samenstelling zorgt ervoor dat de hond afvalt, maar wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt die dagelijks nodig zijn om gezond te blijven. Het vetarme konijnen en kalkoenenvlees is het hoofdbestanddeel van deze voeding. Pompoen en wortelen bevatten vitaminen en mineralen zoals ijzer en magnesium. Abrikozen, psyllium en komkommer ondersteunen de spijsvertering. De cellulose draagt bij aan gewichtsverlies omdat het een snellere doorgaan door de darmen bevordert. De kokosvlokken reinigen de darmen op een natuurlijke manier terwijl salie de spijsvertering activeert. Venkel werkt krampstillend en zorgt voor een gezonde darmwerking. (Let op: Salie en venkel zijn niet geschikt voor drachtige teven, maar we gaan er vanuit dat je een drachtige teef niet op een dieet zet).


Minder eten, meer honger

Wanneer je jouw hond op dieet gaat zetten is het belangrijk om alles wat je jouw hond geeft af te wegen. Voer niet te veel ook al wil jouw hond misschien meer eten. Het zeuren om voeding en snacks kan eerst erger worden. Wil je dat jouw hond zich ook na een kleinere maaltijd voldaan voelt? Dan kun je 2 dingen doen, die je ook onderling kunt afwisselen. Kijk wat het beste werkt voor jouw hond.


Hondenbrokken in een snuffelmat of slowfeeder

Geef de dagelijkse portie brokken in een snuffelmat of slowfeeder. Zo moet jouw hond actief aan het werk om zijn brokjes te bemachtigen. Het werken voor voer zorgt voor wat extra beweging en belangrijker nog het geeft een voldaan gevoel. Het langzame eten zorgt er voor dat de hond sneller een vol gevoel heeft.


Kluiven na het eten

Geef je hond na de maaltijd iets te kauwen. Naast dat dit het gebit reinigt, zorgt kauwen ervoor dat er endorfine wordt aangemaakt. Dit is het geluk hormoon en geeft de hond rust. Hiermee wordt geestelijke honger gestild. Kies een kleine gedroogde snack zoals de gedroogde lamssticks. Vergeet ook niet het snackje wat je na de maaltijd geeft in mindering te brengen op de hoeveelheid voeding die je geeft.


Heb je vragen n.a.v. dit artikel neem dan gerust contact met mij op.


Bronvermelding:
Canine Nutrigenomics door W Jean Dodds en Diana R Laverdure
Een hond voor het leven door Rodney Habib & Dr. Karen Shaw Beckers
Blog: LICG Overgewicht bij honden
Blog: Farm Food kennisbank Overgewicht bij honden

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.