Hotspot hond natuurlijk genezen

Hotspot hond natuurlijk genezen

Een hotspot is een lelijke plek die kan gaan ontsteken. Je hond kan zich er heel beroerd door voelen. Hoe je het voorkomt en welke natuurlijke middelen kun je inzetten om een hotspot te behandelen lees je hier.

Hotspots bij honden

Vreselijke jeuk kan zorgen voor een hotspot bij je hond. De letterlijke betekenis van hotspot is ´hete plek´. Deze plek jeukt zo verschrikkelijk dat je hond eraan begint te krabben, likken of bijten en er vervolgens niet meer vanaf blijft. Ze halen vervolgens de huid open met alle gevolgen van dien. Een hotspot is een lelijke plek die kan gaan ontsteken. Vervolgens kan er vocht uit de hotspot komen en er kunnen ook korstjes worden gevormd.

 

Wat veroorzaakt hotspots?

Jeuk kan onder andere ontstaan door contactallergie, een oorontsteking, klitten in de vacht, een insectenbeet, parasieten, warm weer en een niet goed gedroogde vacht na het zwemmen. Kortom, meestal een prikkel van buitenaf. Je ziet in de praktijk dat vooral honden met een dikke (onder) vacht er last van hebben, zoals Berner Sennen honden en Golden Retrievers.

 

Help mijn hond heeft vaak hotspots

In 1e instantie lijkt een hotspot vrij onschuldig, sommige honden hebben er een enkele keer last van, maar ook zijn er honden die er regelmatig last van hebben. Dit is een teken dat er iets in het lichaam van de hond niet in orde is. Ze zijn vaak gevoeliger om een allergie van binnenuit te ontwikkelen en ook zie je dat ze naast hotspots bijvoorbeeld last hebben van viezige ogen. Het is belangrijk om dan naast het behandelen van de hotspot ook de onderliggende oorzaak aan te pakken. Anders blijft het een terugkerend probleem.

 

Hoe herken je een hotspot bij je hond?

Een hotspot herken je als een vuurrode natte plek. Je hond krabt en bijt constant aan diezelfde plek. De huid voelt warm aan en het kan zijn dat je hond koorts ontwikkelt en niet wil eten doordat hij niet lekker is. De plek kan ook groter zijn dan je in 1e instantie denkt. Als de hotspot de kans heeft zich nog verder te ontwikkelen dan kan het zijn dat je hond piept van de pijn en lusteloos wordt.

 

Hotspot hond zelf behandelen

Als je hond een eenmalige hotspot heeft, dan hoef je je niet direct heel druk te maken. Het is wel belangrijk om direct actie te ondernemen. Knip de haren rondom de plek zo kort mogelijk zodat je goed kunt zien hoe groot de hotspot is en om de huid goed te kunnen behandelen.

 

Niet scheren bij een hotspot

Het wordt afgeraden om de vacht te scheren. Na het scheren kan er bij het terug groeien van de haren jeuk ontstaan, waardoor je hond waarschijnlijk weer begint met krabben en je vervolgens van vooraf aan kunt beginnen.

 

Natuurlijke behandeling hotspot

Als je goed in kaart hebt hoe groot de plek is en de haren hebt weggeknipt kun je aan de slag met Puur Hot Spot Foam. Dit breng je aan op de plek, je kunt het eventueel licht inmasseren maar alleen aanbrengen is voldoende. Het geeft direct verlichting en verkoeling. De bittere smaak van de Hot Spot Foam zorgt ervoor dat de hond niet blijft bijten en likken. Zo krijgt de plek rust en kan het herstel beginnen. Hiernaast kun je ter ondersteuning Puur Hotspot geven, dit middel ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en haalt de jeukprikkel van binnenuit weg. Ook worden de afvalstoffen van de huid afgevoerd en herstelt de plek sneller.

 

Een ontstoken hotspot

Als de plek ook ontstoken is dan kun je het op een natuurlijke manier behandelen met colloïdaal zilver, een antiviraal, antibacterieel middel dat vroeger fungeerde als natuurlijk antibioticum. Vanwege de antiseptische werking is dit een buitengewoon goed middel voor wondbehandeling. Hiermee genezen wonden sneller.

 

Hotspot honingzalf

Hierna kun je de plek insmeren met wondgel of honingzalf. De werking van medicinale honing op wonden is veelzijdig. Honing bevat veel suikers. De suikers zorgen ervoor dat de honing in de wond vochtig blijft door het wondvocht aan te trekken. De aanzuigende kracht is zo sterk, dat ook het vocht uit de bacteriën wordt onttrokken. Deze gaan hierdoor dood. Een goede honingzalf met een hoog gehalte honing werkt dus bacteriedodend in de wond. De Inhibine in honing is een natuurlijke vorm van waterstof peroxide en antibiotica. Deze reinigt de wondbodem en maakt de wond onaantrekkelijk voor bacteriën door het veranderen van de zuurgraad.

 

Naar de dierenarts met een hotspot

Als je het niet vertrouwd, raadpleeg dan altijd een dierenarts. Deze zal dan waarschijnlijk een reguliere behandeling starten. Dit doen ze door de plek schoon te maken met een antiseptisch middel en een behandeling te starten met corticosteroïde zalf. Soms ook in combinatie met antibiotica. Deze behandeling zet in op het bestrijden van de symptomen en is soms echt nodig als je hond ernstige jeuk heeft en niet stopt met krabben. Het behandelen van een hotspot op de natuurlijke manier heeft de voorkeur, omdat je ook op zoek gaat naar de oorzaak van het probleem.

 

Een hotspot voorkomen

Het natuurlijk behandelen van een hotspot heeft altijd de voorkeur. De bovengenoemde homeopatische middelen zijn bij de meeste honden effectief en helpen de hotspot te genezen. Wat je nog liever wilt is het voorkomen dat jouw hond een hotspot krijgt. Dat doe je door;

 

Vrij van parasieten

Bescherm je hond op een natuurlijke manier tegen parasieten en houd hem zoveel mogelijk vrij van vlooien. In onze blog ´Natuurlijke bestrijding van vlooien, teken & wormen’ lees je er meer over hoe je dit kunt doen en welke middelen je ervoor kunt gebruiken.

 

Vachtverzorging

Zorg dat de vacht van je hond vrij is van klitten en was je hond als hij vaak last heeft van jeuk. Hiermee los je het probleem niet op, maar je verlicht er wel de klachten mee. Droog je hond goed na de wasbeurt. En zorg ook dat je hond een droge vacht heeft na het zwemmen. Controleer dit ook goed op warme dagen, ondanks dat het lijkt alsof de vacht dan snel droogt, kan het zeker bij honden met een dikke (onder) vacht gaan broeien.

 

Omega-3

Hier hebben wij al vaker over geschreven. Bijvoorbeeld in ons blogartikel ‘Het belang van Omega-3 voor je hond’. Met een goede Omega-3 olie bescherm je de huid van binnenuit. Bovendien heeft het een ontstekingsremmende werking.

 

Als je hond vaker een hotspot heeft

Op het moment dat je ziet dat een hond vaker een hotspot heeft, dan is het belangrijk om de oorzaak te gaan aanpakken. Nadat je de oorzaak achterhaalt hebt kun je je dier gaan reinigen, zijn immuunsysteem verhogen en de organen ondersteunen. Doe dit het liefst in samenwerking met een therapeut. Deze kan samen met jou in kaart brengen waardoor de klachten ontstaan en een behandelplan opstellen. De klachten zijn er niet ineens en het kan ook even duren voordat je je hond weer op de rit hebt. Het is fijn als je dan iemand hebt om op terug te vallen tijdens dit traject.

 

Als je nog vragen hebt naar aanleiding van dit artikel neem dan contact met mij op.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.