Een oorontsteking bij je hond, wat nu?

Een oorontsteking bij je hond, wat nu?

Een oorontsteking is een vervelende en pijnlijke kwaal. Welke soorten zijn er? Wanneer moet je actie ondernemen? En hoe los je een oorontsteking bij je hond op. Je leest het hier.

Help, mijn hond heeft een oorontsteking

Soms lijkt het alsof iedere hond een oorontsteking heeft. Gezien de hoeveel oordruppels die over de toonbank vliegen in onze dierenwinkel in IJmuiden. En dan heb ik het nog niet eens over alle flesjes oordruppels die via de pakketpost door heel Nederland en België worden verzonden. Hoogste tijd om eens dieper in te gaan op oorontstekingen bij de hond.

 

Verschillende oorontstekingen bij honden

Je hebt verschillende soorten oorproblemen. Het kan acuut zijn, denk aan een vreemd voorwerp in het oor zoals een beestje of een grasaar. Honden met flaporen en dichtbehaarde gehoorgangen zijn gevoeliger voor een oorontsteking. Warme en vochtige plekken zijn namelijk de ideale broedplaats voor bacteriën.  Dit betekent overigens niet dat honden met staande oren geen last hebben van oorontstekingen.

 

Er kan ook een chronische oorontsteking zijn. Dit is een ontsteking die met regelmaat terugkomt en niet wordt veroorzaakt door een vreemd voorwerp. Het kan veroorzaakt worden door allergieën, een bacteriële infectie, gist, hormonen die uit balans zijn en ook zijn er honden die een te nauwe gehoorgang hebben of veel haargroei in de oren die irriteren.

 

Symptomen bij een oorontsteking

Als je hond last heeft van zijn oren dan kun je dit merken door dat ze schudden met de kop, de kop scheef houden met het zere oor naar beneden, krabben aan het oor, door roodheid in het oor, een oor kan wat dikker worden en ze willen niet graag aangeraakt worden bij het oor, vaak piepen ze bij aanraking.

 

Als je hond één van deze symptomen heeft dan is het verstandig om in het oor te gaan kijken. Je kunt korstjes in het oor aantreffen, oorsmeer, de oorschelp en de oorflap kunnen rood zijn, de huid wat gezwollen en misschien ruik je meteen al dat er iets speelt door de geur die er uit het oor komt.

 

Hond oorontsteking wat te doen?

Het is verstandig om een dierenarts te raadplegen als je je hond verdenkt van een oorontsteking. De dierenarts kan checken of het om een gewone oorontsteking gaat en of het niet is doorgeslagen naar het middenoor. Dat kan gebeuren wanneer een oorontsteking lang onbehandeld blijft. Een middenoorontsteking is pijnlijk voor de hond en deze herken onder andere doordat je hond constant in rondjes gaat lopen en echt uit balans is. Een oorontsteking bij de hond gaat niet vanzelf over en moet worden behandeld. Is de oorontsteking hevig dan is er reguliere medicatie nodig, die de dierenarts kan voorschrijven. Als alleen het zichtbare gedeelte van het oor ontstoken is dan kan je de oorontsteking behandelen met een natuurlijk middel zoals de Traumapet oordruppels.

 

Signaal van het lichaam

Een oorontsteking is vervelend en pijnlijk en moet behandeld worden. Maar het is goed om je te realiseren dat een oorontsteking een signaal van het lichaam is, mits het natuurlijk geen acute ontsteking is door een vreemd voorwerp in het oor. Ieder lichaam heeft namelijk een zelfhelend vermogen om lichaam en geest zo gezond mogelijk te houden en een oorontsteking kan een subtiel signaal zijn dat er ergens in het lichaam iets uit balans is.

 

Terugkerende oorontsteking hond

Bij een terugkerende oorontsteking is er meer aan de hand. Als je er op tijd bij bent dan kan het volstaan om het lichaam te ondersteunen met een drainage of een detox kuur om te reinigen. Als de ontsteking niet succesvol kan worden bestreden door het lichaam, is het vaak omdat er in de darmen iets niet goed gaat. Een manier om het lichaam te ondersteunen, te reinigen en de (darm)weerstand op te bouwen is het Darmprotocol van De Groene Os. Wanneer de oorontsteking langer aanhoudt of wanneer klachten verergeren wanneer je een detox kuur start dan heeft het immuunsysteem ondersteuning nodig.

 

Chronische oorontsteking hond homeopathie

Je moet het zo zien dat het lichaam wel in actie komt om de ontsteking te bestrijden maar niet dusdanig dat het krachtig genoeg is om het lichaam te genezen. Ofwel het lukt niet om de brand helemaal te blussen, maar het blijft smeulen en soms laait het vlammetje weer op. Je spreekt dan over een laaggradige ontsteking en dit ontstaat vrijwel altijd door een doorlaatbare darmwand. Door deze gaatjes in de darmwand lekken stoffen het lichaam in die daar helemaal niet horen, met allerlei gevolgen van dien. In dit geval is er werk aan de winkel om het lichaam weer in balans te krijgen. Indien je verdere stappen gaat ondernemen is het verstandig om contact op te nemen met een consultant of een therapeut.

 

Traumapet Oordruppels

Sinds kort hebben wij de oordruppels van Traumapet in het assortiment. De TraumaPet oordruppels helpen de gehoorgang gezond te houden. Ze zijn in te zetten bij klachten zoals; jeuk aan de oren, rode oren, gistinfectie, oormijt, oorontsteking, overmatig oorsmeer en andere oorproblemen. Je kunt ze ook preventief in zetten ter voorkoming van oorproblemen. Een heel mooi product met Colloïdaal zilver. Dit werkt antibacterieel en ontstekingsremmend. Colloïdaal zilver is effectief tegen schimmels, bacteriën en gisten. De zilveren Nano deeltjes verlichten ontstekingen en infecties en werken desinfecterend. In alle TraumaPet producten zit Nanocomplex colloïdaal zilver. Nanocomplex colloïdaal zilver heeft een aantal voordelen ten opzichte van 'gewoon' colloïdaal zilver. Dit komt omdat de zilveren deeltjes gelijkmatig verdeeld zijn en blijven. Hierdoor behouden de TraumaPet producten hun effectiviteit.

 

Tips voor het druppelen van de oren

Tot slot een praktisch stappenplan om de oren goed te druppelen. Als je in het oor kijkt, zie je eigenlijk alleen maar het eerste deel van het oorkanaal. Meest van de tijd is dat het gedeelte dat je schoonmaakt en druppelt. Helaas behandel je daarmee niet de infectie of mijten die dieper in het oorkanaal aanwezig zijn en zie je dat de klachten blijven bestaan.

 

Hoe moet je dan wel goed druppelen?

 

  1. Houd de oorschelp recht omhoog met 1 hand
  2. Breng voorzicht een paar druppels in het verticale kanaal, tegen de wand en houd de oorschelp 1 minuut omhoog zodat de druppels naar beneden kunnen zakken
  3. Masseer het oor voorzichtig tussen duim en vingers zodat de druppels dieper het horizontale kanaal in kunnen lopen
  4. Laat de oorschelp los. Het geeft niet als de hond zijn kop daarna schud

 

Heb je vragen n.a.v. dit artikel, neem dan contact met mij op. Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. Karin Groot Jebbink van Academie Paard & Hond waar ik i.o. ben tot Hond Natuurlijk Gezond Consultant.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.