Wat heeft een oudere hond nodig?

Wat heeft een oudere hond nodig?

Wanneer jouw hond senior is, dan heeft jouw hond andere dingen nodig om gezond, fit en gelukkig te blijven. Op welke leeftijd je spreekt van een senior hond, welke processen er in het lichaam afspelen en hoe jij kunt inspelen op jouw oudere hond vertellen we je in deze uitgebreide blog. Lees maar mee

Wanneer is je hond een senior?

De absolute leeftijd waarop je hond een senior genoemd wordt is lastig aan te geven. Naast dat het per individu verschillend is hangt het ook van verschillende factoren af zoals erfelijkheid, leefstijl (wat krijgt de hond aan voeding en beweging) en gedrag. Over het algemeen kun je zeggen dat kleine honden vanaf 8 jaar senior zijn, middelgrote honden vanaf 7 jaar en grote honden vanaf 6 jaar. Daarbij is de ene hond de ander niet. Honden die de maximale leeftijd van het ras benaderen of overschrijden worden oud genoemd.

 

Verouderingsprocessen in het lichaam van je hond

Als gevolg van veroudering treden er veranderingen op in het lichaam. Spiermassa neemt af, de spijsvertering vertraagd en de huid wordt minder elastisch. Veroudering gebeurd onder andere door het afnemen van kwaliteit van de lichaamscellen. Het lichaam van je hond bestaat volledig uit cellen. Cellen delen zich om te vernieuwen en hebben DNA. Op dit DNA zitten beschermende telomeren (dit is het eindstuk ). Bij elke celdeling worden de telomeren korter. Als deze op zijn dan kunnen de cellen niet meer delen. En bij celdeling komen vaak foutjes voor, hierdoor wordt de kwaliteit van de cellen steeds slechter. Het is een onomkeerbaar proces, wat eigenlijk al bij de geboorte begint.

 

APK voor je oudere wordende hond

Als eigenaar kun je het beste signaleren of er veranderingen zijn bij je ouder wordende hond. Let op veranderingen in gedrag en wees alert op verandering bij drinken en plassen (is dit normaal, meer of minder), slapen, beweging (problemen met lopen/traplopen/opstaan/springen), vacht controle (let ook goed op knobbels in de huid) en het gebit (stinkt hij uit de bek). Door dit soort dingen goed in de gaten te houden ben je er op tijd bij als veranderingen opvallend worden en problematisch voor de hond. Laat je senior ook minimaal 1 keer per jaar controleren bij de dierenarts en als het nodig is vaker.

 

Lichamelijk onderzoek senior hond

De dierenarts zal lichamelijk onderzoek doen en onder andere goed kijken naar het gebit (tandsteen, ontstoken tandvlees), slijmvliezen (circulatiestelsel), luisteren naar de longen en het hart, bevoelen of de hond goed op gewicht is en de lymfeknopen en buik navoelen of alles soepel en normaal is. Als er verder onderzoek nodig is dan gebeurt dit vervolgens via bloed en/of urineonderzoek. Organen als lever en nieren kunnen dan nagekeken worden om te kijken of ze nog goed functioneren.

 

Verminderde nier- en leverfunctie

Wanneer je merkt dat je hond veel gaat drinken en plassen, een slechte vacht of algehele conditie heeft en uit zijn bek gaat stinken dan kan dit komen door een verminderde nier- en leverfunctie. Het filtersysteem van het lichaam werkt minder waardoor er afvalstoffen achter blijven in het lichaam. Deze afvalstoffen stapelen zich op en blijven achter in alle weefsels waardoor er giftige stoffen in het lichaam achter blijven. Door het bloed en/of urine te controleren kunnen er afwijkingen geconstateerd worden en met deze gegevens kan er zo nodig een behandeling gestart worden. De nieren en lever kun je ook goed ondersteunen en ontlasten met supplementen.

 

Niet meer ontwormen en vaccineren

Belast je ouder wordende hond niet onnodig met chemische middelen. Door ontlasting te laten onderzoeken kun je controleren op parasieten en als er dan geen wormen worden aangetroffen dan heeft het ook geen zin om te ontwormen. Ontwormen doe je alleen als er daadwerkelijk wormen zijn en kan niet preventief. Doe een vaccicheck om te weten te komen of er nog voldoende afweer is tegen bepaalde ziekten, vaak is vaccineren (nog) niet nodig. Meten is weten!

 

Wat zijn de kenmerken van een oude hond?

Symptomen van veroudering treden bij iedere hond op. Dit gebeurt eigenlijk al vanaf de geboorte. Niet bij iedere hond leiden symptomen van veroudering tot klachten en ziekten.  Ouder worden gebeurd in stapjes. Je ziet bijvoorbeeld spierzwakte, stijfheid, blindheid en vermindert gehoor, maar ook psychische achteruitgang en grotere vatbaarheid voor ecto- en endoparasieten. Andere symptomen van veroudering zijn onder andere artrose, nierproblemen, leverproblemen, tumoren en dementie. De levenskracht, die vanuit de TCM (traditionele Chinese geneeskunde) gelinkt is aan de nier-meridiaan en nier-energie, regelt het onderhoud en het herstelvermogen. Deze levenskracht neemt af bij het ouder worden en hierdoor neemt de kans op klachten toe. Vitaliteit en regeneratie vermogen van de hond gaat achteruit. Er treedt slijtage op, zowel op fysiek functioneel vlak als op het mentale-emotionele vlak.

 

Ondersteun je ouder wordende hond

Er zijn verschillende manieren om jouw ouder wordende hond te ondersteunen en zo lang mogelijk gezond en fit te houden.

 

Beste voer senior hond

Als eerst kun je de voeding van je hond onder de loep nemen. Past deze voeding nog? Zorg voor voeding met goede kwaliteit eiwitten en voldoende vezels. Je ziet bij oudere dieren dat de spieren gaan afnemen, doordat dieren minder bewegen, maar ook omdat ze eiwitten minder goed kunnen opnemen uit de voeding. Geef je senior daarom hoogwaardige, goed opneembare eiwitten in zijn dieet. Zorg voor zo min mogelijk koolhydraten (plantaardige voedingsstoffen) en let goed op dat je oudje niet te zwaar wordt. Zoek je een brok voor je oudere hond? Essential Foods Older is een goede keuze voor de ouder wordende en senior hond. Deze complete voeding heeft een hoog vleesgehalte aangevuld met kruiden, groenten, vitaminen en mineralen. Door een hoog percentage vers scharrelvlees van kip en eend te gebruiken is de brok makkelijk verteerbaar, ook voor de senior hond. Deze brok is geschikt voor alle rassen en maten.

 

Oudere hond loopt moeilijk

Bewegingsproblemen ontstaan meestal geleidelijk. Ineens valt het op dat je hond moeilijk uit zijn mand komt en niet meer zo makkelijk in de auto kan springen. Artrose (slijtage) is hier vaak de oorzaak van. Supplementen die je hierbij goed kan geven om je hond te ondersteunen zijn bijvoorbeeld: Omega-3 olie, groenlipmossel, CBD olie en glucosamine (dit zijn de bouwstoffen van het kraakbeen en helpen de kwaliteit van de gewrichten te onderhouden). Merk je dat je hond ook echt pijn heeft door de slijtage van de gewrichten? Kies dan voor glucosamine extra, hierin zitten kruiden die zorgen voor verlichting en ontspanning.

Zorg dat je hond warm blijft, ook tijdens het wandelen. Koude zorgt ervoor dat spieren en gewrichten stijver worden. Verwen je senior op zijn tijd met een heerlijke massage.

 

Huidproblemen bij senior honden

Op oudere leeftijd zien we ook de vacht- en huidconditie verminderen. Bij het ouder wordende dier kun je veel aflezen aan de conditie van de vacht en huid. Het immuunsysteem werkt vaak minder goed, waardoor er meer kans is op het ontstaan van eczeem. Als de lever minder goed werkt –door leeftijd en vaak door een teveel aan suiker in het lichaam- herken je dat aan dunne en kale plekken in de vacht en allergische reacties in de huid. Supplementen die de vacht- en huidconditie kunnen ondersteunen zijn: Omega-3 olie, fyto supplement lever en Puur derma vital.

 

Oudere hond lusteloos

Oudere honden hebben ook vaker last van lusteloosheid en vermoeidheid. Omdat organen en systemen minder goed hun werk doen bij het ouder worden kan een dier sneller moe zijn en zelfs lusteloos. De lust om te bewegen en te spelen neemt af. Vaak ligt hier een tekort aan beschikbare energie aan ten grondslag. Door een niet meer passende voeding of omdat er nog teveel van het dier wordt gevraagd. Een ouder dier heeft meer rust nodig. Oudere honden slapen vaak meer en dieper, zorg voor een plek waar je hond niet gestoord wordt. Maak het je hond makkelijker door hem goed te ondersteunen. Kijk goed naar de leefomstandigheden. Door het immuunsysteem te ondersteunen met extra bouwstoffen maak je je dier weerbaarder tegen ziekten en ongemakken en zal hij sneller herstellen. Supplementen die je kunt inzetten zijn een vitaminen en mineralen supplement en omega-3 olie. Merk je nog niet zoveel aan je ouder wordende hond? Denk dan hieraan: preventief suppleren kan problemen op latere leeftijd voorkomen of er voor zorgen dat de hond er bij problemen in mindere mate last van heeft.

 

Oudere hond stinkt uit zijn bek

Controleer regelmatig, minimaal 1 keer per week het gebit. Je hond kan uit de bek gaan stinken of tandsteen ontwikkelen wat voor problemen kan zorgen. Kijk ook naar de kleur van het tandvlees en let op de mondgeur. Let op afgebroken tanden en kiezen. Als het echt nodig is moet je het gebit bij de dierenarts laten reinigen en saneren. Dit gebeurd onder narcose en dat heeft altijd een risico, zeker bij oudere dieren. Meer informatie over gebitsverzorging.

 

Dementie bij de hond

Bij dementie neemt het vermogen om informatie te verwerken af. Hierdoor functioneert de hond niet goed meer. De hersenfunctie is verstoort waardoor de hond veranderd. De hersencellen gaan kapot en ook de verbindingen tussen de cellen, waardoor informatie niet meer goed wordt doorgegeven. Het verschilt per aandoening op welke manier de hersenen achteruit gaan.

Er kan afwijkend gedrag ontstaan, denk aan blaffen naar het niets, dag- en nachtritme wat door de war gaat, staren naar iets wat er niet is. Oudere honden raken in de war en raken letterlijk en figuurlijk de weg kwijt. Ook eetgewoontes kunnen veranderen, het verzadigingsgevoel neemt af waardoor honden kunnen blijven eten en dikker worden. Laat je hond nakijken bij de dierenarts als je vermoed dat er dementie optreedt.

Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van dementie. Het is helaas een onomkeerbaar proces. Gelukkig kunnen we wel ondersteuning bieden met supplementen als: Cholodin, vitaminen en mineralen supplement, Omega-3 olie en CBD olie.

 

 

Wat heeft een oudere hond nodig?

 

Wat heeft een oudere hond nodig?

 Als je bovenstaande informatie hebt gelezen dan heb je al heel veel informatie over wat jouw oudere hond nodig heeft. Naast gezonde voeding, de juiste ondersteuning en supplementen zijn er nog meer dingen die jij kunt doen om het leven van jouw senior hond aangenamer te maken.

 

Andere tips voor om beter met je senioren hond om te gaan

  • Routine is belangrijk, geef je hond houvast in zijn dagelijks bestaan.
  • Geef een voerpuzzel voor voldoening. Ook onderweg kun je zoek- en speurspelletjes doen om je hond meer voldoening te geven van een wandeling als bewegen moeizamer gaat.
  • Wandel dagelijks op rustige tijden in het bos. Laat hem lekker snuffelen, nieuwe geuren inspireren.
  • Bescherm je hond tegen honden die wild willen spelen en houd er rekening mee dat je hond onzeker kan worden doordat zijn bewegingsapparaat strammer wordt.
  • Leer je hond gebaren aan om communicatie makkelijker te maken. Het gehoor kan slechter worden en zo kun je toch duidelijk blijven maken wat je bedoeld. Tevens stimuleer je hiermee de hersenactiviteit.
  • Maak beweging makkelijker, denk aan opstapjes. Een opstapje bij de bank (als je hond daarop mag liggen), een opstapje bij de auto om daar makkelijk in te kunnen stappen etc.
  • Zorg voor een goed passend tuig waarmee je je hond kunt ondersteunen.

 

Geniet van jullie tijd samen

Kijk naar je senior, laat hem regelmatig onderzoeken, let op gedrag en uiterlijk. Doe een check-up bij grote veranderingen en ondersteun je hond waar je kunt met supplementen en keuzes in het dagelijks leven. Meer geniet bovenal van de grijze snuit van je hond en van alles wat je nog samen kunt beleven.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.