Voer je hond liever geen sperziebonen

Voer je hond liever geen sperziebonen

Bijna altijd wordt er door dierenartsen geadviseerd om sperziebonen toe te voegen aan de voeding van je hond als je hond gewicht moet verliezen, in deze blog leggen wij uit waarom je beter voor andere groenten kunt kiezen.

Onlangs lieten wij in onze stories op Instagram zien dat wij voor Bella een biologisch groentenprutje aan het maken met knolselderij, bloemkool, broccoli en biet. Met de opmerking erbij: geef je hond geen sperziebonen. Daarop zijn enorm veel reacties binnengekomen. Menigeen voert zijn hond als groente sperziebonen. Meestal wordt dit geadviseerd door dierenartsen als honden gewicht moeten verliezen. Iets minder voeren en aanvullen met sperziebonen. Wij hebben het zelf ook altijd zo geleerd. Maar waarom geef je je hond dan geen sperziebonen?

 

Bella haar foodbowl: Carnivoer2Go eend, Fyto supplement funghi, Arctic Blue visolie en zelfgemaakte groentenprutjes.

 

Sperziebonen zijn peulvruchten

 

Sperziebonen vallen niet onder groenten, maar onder peulvruchten. Peulvruchten bevatten anti-nutriënten, dit zijn stoffen die de plant aanmaakt om zichzelf te beschermen. De boontjes in de boon zijn in feite 'het kindje' van de boon en hiermee plant de plant zich voort. Deze boontjes moeten hiervoor beschermd worden. Dit gebeurd door de aanmaak van saponinen, een 'gifstofje'.

 

Nu is het niet zo dat je hond direct ziek wordt als hij deze saponinen binnenkrijgt. Maar ze zorgen wel voor de activering van het immuunsysteem. En zo ontstaan er laaggradige ontstekingen. Deze ontstekingen zijn nauwelijks in het bloed aan te tonen, maar zijn wel de oorzaak van vele ziekten. 

 

Omega-3 vetzuren zijn trouwens nodig om laaggradige ontstekingen op te lossen, daarover vind je meer in dit artikel.

 

Welke groenten dan wel?

 

De dierenarts van Carnivoer heeft hier een hele mooie lijst voor gemaakt. Deze lijst kun je hier uitprinten. Groenten met een * erachter dien je eerst te koken, bij voorkeur in een slowcooker, omdat je met langzame energie weinig beschadiging toe richt. Verder doe je alle groenten, fruit, noten en zaden door de blender voordat je ze geeft. Groenten hebben nutritionele en energetische functies voor je hond. Je verrijkt hier de voeding enorm mee of je nu vers of brok voert.

 

Als je dan toch groentenprutjes gaat maken, maak dan meteen een beetje voorraad. Vries het in in handige porties en je hoeft het de komende paar weken alleen nog maar te ontdooien.

 

Zelf koken voor je hond is wel veel gedoe

 

In ons assortiment hebben wij ook gefermenteerde groenten van Bio-Ron, genaamd Bokashi. Gezondheidsvoordelen van gefermenteerde voeding zijn o.a. de activatie van het antioxidant systeem, het verbeteren van de mond- en darmflora en het stimuleert ontgifting. Het is natuurlijk helemaal mooi om verse groenten met gefermenteerde groenten af te wisselen.

 

Voeg ook fyto-supplementen toe

 

Fyto-supplementen zijn gemaakt van kruiden en hebben een positief effect op de gezondheid van je hond. Er zijn verschillende fyto-supplementen verkrijgbaar, maar fyto basis is een hele mooie om mee te beginnen voor alle honden. Met fyto basis geef je ze alles wat nodig is om de cellen coöperatief met elkaar in geheel te laten zijn. Fyto basis is mengsel van kruiden die goed geaccepteerd wordt. Ook geschikt voor katten. Toe te voegen aan rauwe en niet rauwe voeding.

 

Dit artikel is geschreven door Ramona de Brock. De combinatie van liefde voor honden en interesse in natuurlijke voeding en producten zorgden in 2012 voor de start van Hondjekoek. Daarnaast is Ramona opgeleid tot OERsterk coach voor mensen en helpt zij vrouwen om blijvend een gezond gewicht te bereiken op een natuurlijke manier.

 

Reacties

  1. Ramona de Brock Ramona de Brock

    Hoi Corrie, dank voor je reactie. Ik heb genoeg documentatie waaruit ik het hele verhaal kan weerleggen. Hartelijke groet, Ramona

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.