Het belang van Omega-3 visolie in het dieet van je hond

Het belang van Omega-3 visolie in het dieet van je hond

Omega-3 vetzuren zijn een essentieel onderdeel van de voeding van je hond. Essentiële vetzuren zijn vetzuren die je hond nodig heeft, maar het lichaam kan ze niet zelf maken uit andere vetzuren. Vandaar dat het via de voeding moet worden ingenomen.

Het belang van Omega-3 vetzuren in het dieet van je hond


Omega-3 vetzuren zijn een essentieel onderdeel van de voeding van je hond. Deze vetzuren kan het lichaam niet zelf aanmaken uit andere vetzuren, maar ze zijn van belang om het lichaam te laten functioneren. Daarom moet het via de voeding worden ingenomen. Echter zit er in voeding veel Omega-6 en nog maar weinig Omega-3.

 

Omega-3 is o.a. goed voor:

 

 • de huid;
 • de vacht (het verbetert ook de glans);
 • de ogen;
 • de luchtwegen;
 • de hersenen;
 • de gewrichten;
 • de darmen;
 • een betere weerstand;
 • hart en bloedvaten;
 • vruchtbaarheid;
 • het zenuwstelsel

 

Kortom, het is heel verstandig om Omega-3 als supplement toe te voegen.

 

De heilzame werking van Omega-3 bij laaggradige ontstekingen

 
Laaggradige ontstekingen zijn ontstekingen die in het bloed nauwelijks zijn aan te tonen. Het uit zich o.a. in chronische ontstekingen als tandvleesontstekingen, oorontstekingen en huidklachten. Deze ontstekingen ontstaan doordat er veel meer Omega-6 binnenkomt dan Omega-3. Dit kun je je voorstellen door Omega-6 te zien als de brandhaard en Omega-3 als het bluswater. Als er niet genoeg bluswater is, dan blijft de brandhaard aan staan. 

 

Ook in dieren die geslacht worden voor diervoeding zitten grote hoeveelheden omega-6. Dus ook de dieren die geconsumeerd worden bevatten nauwelijks nog omega-3. Zo ontstaan ook in diervoeding tekorten en zo krijgen onze huisdieren ook weer te weinig omega-3 binnen.

 

Kan mijn hond niet meer vis eten voor Omega-3 vetzuren?


Vis is een goede bron van omega-3, maar maakt deze vetzuren niet zelf aan omdat die uit algen komen. De meeste gekweekte vissoorten eten geen algen en daarom is wilde vis de beste optie voor het verkrijgen van Omega-3 vetzuren. Omdat wilde vis lastiger verkrijgbaar is en bovendien duurder is, is een supplement zoals visolie een goed alternatief.

Maar wat is dan een goede visolie voor je hond?


Een goede visolie wordt verkregen van wilde vissen uit Noordelijke wateren, (hier is het koud, omega-3 gedijd niet bij warme), is rijk aan DHA/en EPA, waarbij de DHA in verhouding hoger is, is neutraal van smaak, heeft een lage totox- oftewel oxidatiewaarde en heeft een MSC keurmerk (wat ervoor staat dat er o.a. geen extra vis voor gevangen wordt en geen nadelige gevolgen geeft voor oceanen, milieu en lokale bevolking, we willen natuurlijk wel dat de volgende generaties ook kunnen vissen).

 

Bij ons in de winkel raden we de visolie van Arctic Blue aan voor honden en katten (en evt. ook paarden). Deze visolie voldoet aan alle bovenstaande eisen.

 

Dit artikel is geschreven door Ramona de Brock. De combinatie van liefde voor honden en interesse in natuurlijke voeding en producten zorgden in 2012 voor de start van Hondjekoek. Daarnaast is Ramona opgeleid tot OERsterk coach voor mensen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.