Het belang van Omega-3 visolie in het dieet van je hond

Het belang van Omega-3 visolie in het dieet van je hond

Omega-3 vetzuren zijn een essentieel onderdeel van de voeding van je hond. Essentiële vetzuren zijn vetzuren die je hond nodig heeft, maar het lichaam kan ze niet zelf maken uit andere vetzuren. Vandaar dat het via de voeding moet worden ingenomen.

Het belang van Omega-3 vetzuren in het dieet van je hond


Omega-3 vetzuren zijn een essentieel onderdeel van de voeding van je hond. Deze vetzuren kan het lichaam niet zelf aanmaken uit andere vetzuren, maar ze zijn van belang om het lichaam te laten functioneren. Daarom moet het via de voeding worden ingenomen. Echter zit er in voeding veel Omega-6 en nog maar weinig Omega-3.

 

Omega-3 is o.a. goed voor:

 • de huid;
 • de vacht (het verbetert ook de glans);
 • de ogen;
 • de luchtwegen;
 • de hersenen;
 • de gewrichten;
 • de darmen;
 • een betere weerstand;
 • hart en bloedvaten;
 • vruchtbaarheid;
 • het zenuwstelsel

 

Kortom, het is heel verstandig om Omega-3 als supplement toe te voegen.

 

Vocht en opname van Omega-3


Maar laten we eerst een stapje terug doen. Een belangrijke factor in het opnemen van Omega-3 vetzuren is een goede vochthuishouding van je hond. Als je goed kijkt naar hoe honden (en ook katten) water binnen krijgen, dan zie je dat ze er veel moeite voor moeten doen om daadwerkelijk water binnen te krijgen. Ze vouwen hun tong als tot een soort lepeltje en lepelen het water naar binnen. Het meeste gaat er naast, vandaar dat sommige honden er zo'n waterballet van maken bij hun drinkbak.

 

Wanneer je brokken voert drinken honden meer water dan hun rauw gevoerde soortgenoten. Brokken zijn droog en bevatten heel weinig vocht. In rauwe voeding (en evt. zijn er ook veel goede houdbare vleesvoedingen verkrijgbaar als rauw voeren niet de voorkeur heeft) zit veel vocht. Op deze manier wordt er via de voeding al vocht binnen gekregen en je zult zien dat er minder dorst is.

 

Genoeg vocht binnenkrijgen is belangrijk voor de cellen. Als cellen uitgedroogd zijn nemen ze namelijk slecht op. Dit is één van de redenen waarom wij voorstander zijn van het voeren van kvv (compleet vers vlees of een goed houdbaar alternatief), dit kun je verrijken met een gezonde groenten-mix, een fyto-supplement en tot slot de juiste visolie met Omega-3. Hiermee heb je een hele goede basis voor een optimale gezondheid.

 

De heilzame werking van Omega-3 bij laaggradige ontstekingen

 
Laaggradige ontstekingen zijn ontstekingen die in het bloed nauwelijks zijn aan te tonen. Het uit zich o.a. in chronische ontstekingen als tandvleesontstekingen, oorontstekingen en huidklachten. Deze ontstekingen ontstaan doordat er veel meer Omega-6 binnenkomt dan Omega-3. Dit kun je je voorstellen door Omega-6 te zien als de brandhaard en Omega-3 als het bluswater. Als er niet genoeg bluswater is, dan blijft de brandhaard aan staan. 

 

Ook in dieren die geslacht worden voor diervoeding zitten grote hoeveelheden omega-6. Dus ook de dieren die geconsumeerd worden bevatten nauwelijks nog omega-3. Zo ontstaan ook in diervoeding tekorten en zo krijgen onze huisdieren ook weer te weinig omega-3 binnen.

 

Kan mijn hond niet meer vis eten voor Omega-3 vetzuren?


Vis is een goede bron van omega-3, maar maakt deze vetzuren niet zelf aan omdat die uit algen komen. De meeste gekweekte vissoorten eten geen algen en daarom is wilde vis de beste optie voor het verkrijgen van Omega-3 vetzuren. Omdat wilde vis lastiger verkrijgbaar is en bovendien duurder is, is een supplement zoals visolie een goed alternatief.

Maar wat is dan een goede visolie voor je hond?


Een goede visolie wordt verkregen van wilde vissen uit Noordelijke wateren, (hier is het koud, omega-3 gedijd niet bij warme), is rijk aan DHA/en EPA, waarbij de DHA in verhouding hoger is, is neutraal van smaak, heeft een lage totox- oftewel oxidatiewaarde, bevat naast omega-3 ook een hoogwaardige omega-9 (= een anti-oxidant) en heeft een MSC keurmerk (wat ervoor staat dat er o.a. geen extra vis voor gevangen wordt en geen nadelige gevolgen geeft voor oceanen, milieu en lokale bevolking, we willen natuurlijk wel dat de volgende generaties ook kunnen vissen).

 

Bij ons in de winkel raden we de visolie van Arctic Blue aan voor honden en katten (en evt. ook paarden). Deze visolie voldoet aan alle bovenstaande eisen. 

 

Heb je interesse in visolie voor jezelf? Want bovenstaande verhaal geldt natuurlijk net zoveel voor mensen en katten als honden, bekijk het humane assortiment via deze link. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een pakket aan te schaffen met priktesten erbij. Zo kun je voor de start van het gebruik van de visolie bekijken hoe het ervoor staat met je Omega-6/Omega-3 verhouding en dit na 4 maanden herhalen. Ik heb dit zelf ook gedaan en de resultaten zijn verbluffend.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden