Podcast met Erwin van Gijtenbeek

Podcast met Erwin van Gijtenbeek

OERsterk Podcast met drs. Richard de Leth:Erwin van Gijtenbeek: “De mens heeft taal uitgevonden om de waarheid te verbergen”.

In deze podcast interviewt Richard regulier en holistisch dierenarts Erwin van Gijtenbeek. Naast dierenarts, is hij ook orthomoleculair geneeskundige voor mensen. Luister hem hier op Spotify of lees de samenvatting in onze blog.

 

Erwin wilde al vanaf zijn 5e dierenarts worden, dit was een inwendig gevoel. Hij had interesse in de techniek van hoe een dier in elkaar steekt en hoe het ziek kan worden. Tijdens het afstuderen was hij een technisch dierenarts: “hoe wordt een dier ziek en hoe genees ik het?” Inmiddels is het meer dan reguliere geneeskunde geworden, Erwin richt zich ook op acupunctuur en osteopathie; oftewel de holistisch geneeskunde. Het keerpunt kwam voor hem in de jaren ’90. Hij had een boze klant, die beweerde dat hij de klacht niet kon oplossen. Ze had gelijk, daardoor besefte Erwin dat hij verder moet kijken. Erwin is toen de studie KPNI therapie gericht op mensen gaan volgen, hij was op zoek naar meer informatie over voeding en dieren. Mensen en (zoog)dieren hebben dezelfde cellen, deze studie kon dus ook in de dierengeneeskunde worden toegepast. Wanneer er een klant in zijn praktijk komt met een klacht, begint hij altijd eerst met reguliere geneeskunde en eventueel reguliere medicatie. Vervolgens kijkt hij wat ze het beste kunnen doen om het probleem blijvend op te lossen, ook gericht op de wens van de klant. Hierbij wordt er dan vaak gebruik gemaakt van acupunctuur of osteopathie.

 

Dieren praten niet en kunnen goed verbergen dat ze ziek zijn. Wel geven ze andere signalen waardoor wij als eigenaar kunnen zien dat er wat mis is. Uit een evolutionair principe, geven dieren niet aan wanneer ze ziek zijn, zo komen ze zwak over. Dieren gedragen zich non verbaal. Erwin zegt altijd: “De mens heeft taal uitgevonden om de waarheid te verbergen”. Dieren communiceren veel met gedrag, zoals met hun staart, oor of lip, maar ook op energetisch niveau. Wij mensen kunnen dat ook, maar wij hebben ons dat afgeleerd. Mensen vinden het lastig om te herkennen of een dier een klacht heeft.  Als voorbeeld kijkt Erwin naar mishandelde dieren of dieren uit het buitenland. Die hebben een heel andere programmatie, gericht op een ander land. Dit kan lijden tot een gedragsafwijking. Dit is een lastige kwestie voor de dierenarts. Sommige dieren functioneren beter waar ze vandaan komen, vooral oudere dieren. Aan de andere kant, dit soort dieren krijgen nu wel nog een zo goed mogelijk leven.

 

“Erwin, je lijkt net een eeuwige student”.

En dat is ook zo, met alle studies zoals acupunctuur, etherische oliën en osteopathie. Je blijft zoeken en leren, dus inderdaad, een eeuwige student. Zo is Erwin nu nog in stilte bezig met energetische geneeskunde. Hoe hij dieren kan helpen met geluid, bepaalde frequenties. Dit staat nog in de kinderschoenen en is nog niet openbaar, maar Erwin is er wel mee bezig. Acupunctuur en osteopathie hebben beperkingen, dus hij blijft door gaan. Bijvoorbeeld de vraag: “Waarom krijgt een dier kanker”? Dat integreert hem. Kanker is bijvoorbeeld uiterst zeldzaam in de natuur, dat houdt hem veel bezig. Wanneer een klant met een ziek dier komt, doet het hem veel. Je voelt de pijn, bij het dier en bij het baasje. Wat zijn de redenen die wij als dierenarts missen?

 

Hoe ga je als dierenarts om met dit soort dingen?

Erwin is nu 31 jaar praktiserend dierenarts. Hij vertelt: “je begint enthousiast, daarna loop je vast, ga je het aanpassen en vervolgens kom je in bewustwording terecht”. De hele dag ziet hij ellende in de praktijk, daarom heeft hij zijn dagplanning daar zo veel mogelijk op aangepast. “Ik wil een goede dierenarts blijven, daarom moet ik zuinig zijn op mijn eigen energie indeling”.

Erwin staat altijd om 04:00 op. Het is dan nog lekker rustig en het is dan 2,5 uur ‘Erwin-tijd’. Hij gaat elke dag een flink uur met de honden wandelen, vaak op blote voeten en in een T-shirt. Erwin is geïnteresseerd in ‘grounding’, in contact met de aarde. “Dieren lopen ook niet op schoenen”, vult Erwin aan. Vervolgens bij thuiskomst ontbijten samen met de honden, mediteren en online coaching voor zichzelf. Wat kan hij nog leren op het grotere gebied? Daarna gaat hij bezig met voorbereidend werk en zijn e-mail. Hij probeert altijd met de fiets naar het werk te gaan, om nog wat extra buitenlucht te krijgen. Erwin werkt dan van 09:00 – 12:00 op de praktijk. Tussen 12:00 – 16:00 is de praktijk alleen geopend voor spoedgevallen. Erwin neemt dan tijd voor studie, sportschool en het uitlaten van de honden. Vervolgens werkt hij nog tot 19:00 op de praktijk. Daarna gaat de telefoon op vliegtuigstand en leeft hij volledig in het nu, samen met zijn vrouw en honden.

Erwin wil voorkomen dat hij vakantie nodig heeft om bij te komen, rust moet altijd aanwezig zijn. Ik run drie bedrijven zonder spanning, druk en vervelende dingen. Ik vang spanning op door het sporten en de vele (bos)wandelingen, dit geeft mij veel rust.

 

Leefstijltips voor zoogdieren

Dieren houden ons gezond, samenleven met een dier is fantastisch. Het is een combinatie van interactie, zorg en zingeving. Een hond verplicht je bijvoorbeeld om te bewegen, dit is voor jou als mens ook gezond. Om je dier zo gezond mogelijk te houden, is de juiste voeding en leefwijze erg belangrijk. Een hond ziet de uitlaatronde niet als moment om zijn ontlasting kwijt te kunnen, maar als een jacht. Mede hierdoor voert Erwin zijn honden altijd na het wandelen, in plaats van ervoor. Natuurlijk zijn brokken en blikvoeding ook goed, maar om het zeker te weten, kun je het beste naar de ontlasting van je dier kijken. Wanneer bijvoorbeeld een hond of kat de verkeerde brokken krijgt, zullen ze veel meer ontlasting hebben, dan wanneer ze rauw vlees krijgen. Wanneer je de correcte rauwe voeding geeft, kan een dier zich optimaler gedragen dan wanneer je hem op brokken en blikvoeding houdt. Natuurlijk kan een met brok gevoerde hond ook 16 worden, maar hoe sterk is het lichaam op dit op te vangen?

 

Mede hierdoor heeft Erwin het bedrijf Carnivoer opgericht. Dit bestaat uit rauwe voeding, kruiden en snacks. Hij kijkt naar eigen ervaring en wat hij ziet bij anderen. De combinaties van klachten van een dier en de voeding die hij of zij krijgt, vertelt erg veel. Het vlees van Carnivoer komt uit Nederland. Het is niet alleen rund, maar bijvoorbeeld ook vogels en wild.

 

Dromen en missies

Erwin: “Mijn doel als dierenarts is om uiteindelijk een kloppend ecosysteem te hebben. Geen vaste prijzen meer, maar wat vond de klant het waard? Geld is een lading, zo halen we de lading er vanaf. Wij laten ook vaak mensen bij behandelingen en operaties, zodat ze zien wat voor werk wij erin steken. Ook steunen wij dieren van dakloze jongeren, die dieren behandel ik gratis. De jongeren zitten in een begeleidingstraject en tot die tijd help ik het dier. Ik verwacht wel dat de jongere erbij is en ziet wat ik doe, dit vind ik het leukste om te doen.”

Daarnaast wil Erwin snappen waarom we hier zijn. Wat is dat, het lichaam van anatomen? Wat is dat in essentie? Via wetenschappen komt hij er steeds meer achter, bijvoorbeeld bij acupunctuur. Het is bijzonder om te zien wat er gebeurd als je er een naaldje inzet.

Ook probeert Erwin om elke dag de allerbeste versie van zichzelf te zijn, naar iedereen. Elke dag schrijft hij de dag op het zijn boekje ‘Amazing Ideas’. Zo krijgt hij een reflectie van de dag en kan hij inzien wat hij wel niet goed heeft gedaan, dit geeft rust. Hij wil een goede relatie met zijn klant hebben, daardoor is goede zelfreflectie belangrijk.

“Ik bied een handleiding voor de klant, ik educeer ze. Ik denk dat je dat uiteindelijk ook als verandering op de universiteit gaat zien.”

 

Erwin: “Ik vind het een enorme eer dat je mij hebt gevraagd voor de podcast. Ik ben ook trots op jou Richard als vriend. En voor de mens: zie je dier meer als dier, in plaats van als ding. In die reflectie kan je veel leren over jezelf. Een dier is een fantastische spiegel!”.

 

Wil je meer weten over Erwin van Gijtenbeek en zijn werk? Kijk dan online op carnivoer.com of  anyanimal.nl. Ben je echt op zoek naar wat zij bieden? Dan vind je het!

 

Bij Hondjekoek vind je alle producten van Carnivoer. Bestel makkelijk online (alleen de diepgevroren producten worde niet per post verzonden. Onlangs is het boek van Erwin van Gijtenbeek verschenen: 'De rauwe waarheid over de voeding van je hond'. Een prikkelend betoog over hoe je op zoekt kunt gaan naar wat voor jouw hond de beste voeding zou kunnen zijn. Dit boek geeft o.a. uitleg over de evolutie van de hond, het verteringsstelsel, de darmen en over de verschillende soorten voeding die er zijn voor je hond. Enorm leerzaam en het zet je aan het denken. Bestel het boek hier

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.