Help, mijn hond kauwt niet!

Help, mijn hond kauwt niet!

Wist je dat het voor een hond vrijwel niet mogelijk is om te kauwen? We krijgen in de winkel vaak de vraag of we geen grote brokken of andere voeding hebben waar de hond dan langer op kan kauwen.

Echter heeft een hond het gebit van een vleeseter. Met grote hoektanden waar een vleeseter van oorsprong zijn prooi mee vangt en verscheurt. En vervolgens gebruiken ze hun voortanden om het overige vlees en de pezen van de overgebleven botten af te halen.

 

Door de positie en plaatsing van de kiezen is het voor een hond vrijwel onmogelijk om te kauwen. In tegenstelling tot herbivoren en omnivoren, die wel goed kunnen kauwen. Hiermee malen zij hun voeding fijn, waardoor voedingsstoffen vrij komen. Een hond heeft een heel ander spijsverteringsstelsel.

 

Voor een carnivoor is deze kauwbeweging dus onmogelijk. Het is daarom van belang om je hond zo natuurlijk mogelijk te voeren. Zo blijven er zo min mogelijk voedselrest achter die het gebit kunnen aantasten. Veel brokvoeding is zetmeelrijk en er zijn veel snacks op de markt die veel suiker bevatten. Als er hiervan voedselresten achterblijven op het gebit, dan kan dit leiden tot aantasting van het glazuur op de tanden en kiezen, waardoor gaatjes kunnen ontstaan.

 

Er zijn zelfs snacks die pretenderen goed te zijn voor het gebit, maar eigenlijk bereik je er het tegenovergestelde mee. Daarnaast zijn ze door andere toevoegingen ook niet heel erg gezond.

 

Honden hebben o.a. door de vorm van hun gebit zelden gaatjes, maar er kan wel tandplak aan het gebit ontstaan door alles wat aan de tanden en kiezen blijft plakken (voornamelijk dus zetmeel en vetten uit voedingen). Tandplak is ruw en is een goede plek om nieuw tandsteen te vormen. Dit kan tot ontstekingen leiden, het is dus erg belangrijk om dit schoon te houden.

 

Deze ontstekingen kunnen namelijk gezondheidsproblemen veroorzaken. Je noemt dit ook wel een lekke bek, waar wij al eerder een blogpost over schreven, je leest hem hier.

 

Een hond kan zijn gebit schoonhouden door te kluiven aan botten. En dan het liefst natuurlijke kluiven of kauwproducten (maar wellicht is die benaming net even verkeerd, omdat een hond dus niet kan kauwen) zonder zetmeel en suikers. Eigenlijk helpt alles waar een hond wat langer op kan kluiven mee om het gebit te reinigen.

 

Indien dit niet voldoende helpt dan zijn er speciale tandenborstels en tandpasta’s voor honden te koop. Hiermee kun je de honden helpen om het gebit schoon te houden.

 

Lukt dit niet zelf dan kun je dit ook bij de dierenarts of sommige hondentrimsalons laten doen. Bij een dierenarts kan dit eventueel ook onder narcose gebeuren, als het gebit dusdanig is aangetast dat dit niet meer met een schraper is weg te halen.

 

Voorkomen is in alle gevallen beter dan genezen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.