Heeft jouw hond een lekke bek?

Heeft jouw hond een lekke bek?

Tandplak en tandvleesontsteking kan zorgen voor een slechte gezondheid. Lees hier wat je kunt doen om dit te voorkomen.

Optimale gezondheid begint al in de bek van je hond.

 

Het is dus belangrijk dat je erop let dat je hond een gezond gebit heeft. Mocht er tandplak ontstaan op het gebit van je hond dan kan dit leiden tot tandsteen en ontstekingen. Wanneer je een rode rand om de tanden ziet bij je hond, dan is er al plakvorming en een tandvleesontsteking en ben je eigenlijk al iets te laat.

 

Het gevaar van een tandvleesontsteking is dat bacteriën en eiwitten door het slijmvlies heen naar binnen dringen. Immuuncellen vallen deze binnendringers aan met het gevolg dat er een ontsteking ontstaat met alle gevolgen van dien. Het kan zelfs ontstekingen aan de nieren veroorzaken.

 

 

Deze ontstekingen kunnen ontstaan door koolhydraatrijke voeding. Deze voeding bevordert de opbouw van plak en hiermee tandvleesaandoeningen.  Enkele symptomen van een lekke bek kunnen zijn dat er sprake is van bloedend tandvlees, een stinkende geur uit de bek of ontstoken tandvlees.

 

Wat kun je doen om dit te voorkomen?

 

Realiseer je dat een hond van oorsprong een vleeseter is. Zijn gebit is er voor gemaakt om vlees van botten af te knagen, te scheuren en vast te houden en niet om koolhydraten te eten. Door je hond de voeding te geven die hij van oorsprong ook at ben je al een eind op weg om een gezond gebit te behouden. Het verminderen of elimineren van koolhydraten in de voeding zal helpen om gebitsproblemen op afstand te houden.

 

 

Wen je hond er van jongs af aan aan dat je in zijn bek mag kijken en help je hond om zijn gebit schoon te houden door hem ook regelmatig op botten te laten kauwen. Hiervoor kun je het beste puur natuur gedroogd kauwmateriaal aanbieden. Snelle kauwsnacks die je hond binnen 20 seconden op heeft hebben absoluut geen zin om het gebit te reinigen. Geef zo’n harde snack na de maaltijd, zo poets je het gebit na. Tijdens het kauwen maakt de hond ook nog eens endorfine aan, het gelukshormoon. Het geeft de hond een prettig gevoel.

 

Daarnaast kun je met een handige vingertandenborstel en een natuurlijke tandpasta helpen om het gebit schoon te houden. Gebruik absoluut geen tandpasta waar fluoride in zit.

 

Mocht je hond al een tandvleesontsteking hebben ontwikkeld, dan is het noodzakelijk dat dit behandeld wordt door een dierenarts. In die maand februari, die al jaren is omgedoopt tot de maand van het gebit, kun je dit vaak voor een voordeliger tarief laten doen.

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.