Het belang van tandenpoetsen bij je hond

Het belang van tandenpoetsen bij je hond

Voorkom tandplak bij je hond door het poetsen van het gebit

Het belang van tandenpoetsen bij je hond

 

Velen vinden het niet nodig om de tanden van zijn of haar hond te poetsen. Eén van de argumenten die daarbij worden aangehaald is dat wolven dit ook niet doen en men daarom denkt dat het niet nodig is bij onze huishonden. 

 

Of ze zeggen dat ze hun hond een snelle kauwsnack geven en dit ervoor zorgt dat hun hond geen gebitsproblemen heeft.

 

We zijn in contact gekomen met Robbin Kleinpenning van https://www.puppygroep.nl/ en Robbin deelt in dit artikel zijn kennis rondom gebitsverzorging bij honden die hij heeft opgedaan na een uitgebreid interview met dierenarts Caroline Stelma, eigenaar van onder andere Dierenkliniek Arnhem Zuid-west. Caroline is gespecialiseerd in chirurgie en tandheelkunde. Je kunt het interview met dierenarts Caroline gratis beluisteren via deze link: https://www.puppygroep.nl/tandsteen-verwijderen-hond/. Het interview duurt 35 minuten.

 

Hoe houdt een wolf zijn gebit schoon?

 

Wat de literatuur hierover zegt is het volgende; naast het poetsen van een gebit heeft het scheuren van wildvlees ook een reinigend effect op de tanden. Een wolf jaagt en scheurt het vlees van zijn prooi, waardoor hij zijn gebit op die manier reinigt. 

 

Mocht je geen zin hebben om de tanden van je hond te poetsen, dan kun je er dus altijd nog voor kiezen om een dood hert in je tuin te leggen - grapje! :-)

 

Het gevaar van een snelle kauwsnack

 

Een snelle kauwsnack werkt pas écht wanneer de hond er ook daadwerkelijk op kauwt. De hond van Robbin, een golden retriever, heeft zo'n snelle stick binnen ongeveer 20 seconden weggewerkt, waardoor het weinig tot geen effect heeft. Daarnaast zijn het extra calorieën die je hond binnen krijgt.

 

Tandplak voorkomen bij een hond

 

Wat goed werkt om tandplak tegen te gaan is, zoals bewezen, tanden poetsen. Het doel hierbij is de mechanische reiniging, oftewel het voorkomen van de parodontitis.  

 

Tandenpoetsen bij je puppy

 

Als je een pup in huis krijgt is het verstandig om hem vroeg te laten wennen aan tandpasta en een tandenborstel. Let op dat je geen gebruik maakt van de tandpasta voor mensen, want daar zit fluoride in. 

 

Het advies is om te beginnen met tandenpoetsen zodra je de pup bij je thuis komt. Of in ieder geval in de tweede socialisatiefase, waarbij ze een leeftijd hebben van 8-12 weken. Uiteraard blijf je hiermee doorgaan na 12 weken, maar deze fase is erg belangrijk bij pups.

 

Tandpasta is gunstig, omdat dit een schuureffect op het gebit geeft en daardoor de tanden net wat schoner worden. Je kunt het ook gewoon met water doen als de pup de tandpasta niet lekker vindt of andere soorten tandpasta voor honden proberen. Van groot belang is dat je dit geleidelijk opbouwt, zodat de pup het tandenpoetsen als positief ervaart.

 

Let er op dat je het poetsen bij je puppy niet te hard doet, omdat het pijn kan doen bij ze wanneer ze aan het wisselen zijn. Heel voorzichtig en spelenderwijs.

 

Hoe vaak poetsen?

 

Wetenschappelijk is het bewezen dat het enkel zin heeft wanneer je 3-4 keer per week de tanden van je hond poetst. Dieren zijn erg routinematig ingesteld waardoor het beter is als je een vast moment hebt wanneer je je hond zijn tanden poetst. Iedere dag is dan wenselijk. Bijvoorbeeld voordat je naar bed gaat.

 

Hoe werkt het poetsen?

 

Je begint met de buitenkant van de bovenkaak. Je tilt de lip op, zodat je er goed bij kunt. Als dat goed gaat kun je de buitenkant van de onderkaak poetsen, door de bek iets open te doen, want de bovenkaak die schaart over de onderkaak heen. Als de hond erg goed meewerkt en dit gaat een weekje goed, dan kun je proberen om de bek iets verder open te maken en dan ook de binnenkant van de tanden te poetsen.

 

Ben ik te laat als ik nu wil beginnen met het reinigen van het gebit van mijn hond?

 

Op moment dat je een rode rand om de tanden ziet bij je hond dan heb je al een tandvleesontsteking en heb je al plakvorming en ben je dus eigenlijk iets te laat. Wel kun je starten met het dagelijks tandenpoetsen van je hond en wanneer het tandvlees na een maand weer mooi roze kleurt, dan hebben jullie geluk. Blijf dan uiteraard wel doorgaan met het poetsen.

 

Trimsalon maakt de tanden schoon

 

Soms hoor je wel is dat de hond naar een trimsalon gaat en daar geknipt en geborsteld wordt en de trimmer ook direct even de tandsteen verwijdert. Je moet je dan wel beseffen dat dit enkel cosmetisch is. De ontsteking zit namelijk net 3-4 millimeter onder de tandvleesrand, en dit is juist heel belangrijk om dit weg te krijgen. Dit krijg je niet weg door bij een wakkere hond het even weg te schrapen. Het lijkt dan wel mooi als je het verwijdert op de tand, maar de ontsteking gaat gewoon door. 

 

 

Rode rand

 

Als je een rode rand bij het tandvlees ziet zou je idealiter een reiniging moeten laten doen, waarbij de hond onder narcose gaat, zodat de dierenarts goed onder de tandvleesrand kan. Daarna polijsten ze het en is het weer helemaal glad. Het advies is dan altijd om een anderhalve maand voor de reiniging te beginnen met poetsen, zodat het poetsen al een routine is en je het daarna kunt bijhouden. Als je na de reiniging niets doet dan heeft de hond 3-4 maanden later opnieuw een ontsteking. 

 

Mijn hond heeft nog geen tandsteen

 

Als je nog geen bruine aanslag ziet op de tanden van je hond, dan heeft hij waarschijnlijk nog geen tandsteen. Enkel tandplak. De plak kun je vaak nog met de tandenborstel zelf weg krijgen door dagelijks goed te poetsen.

 

Hoeveel kost een professionele gebitsreiniging bij je hond?

 

Wat blijkt is dat de prijs enorm verschilt per dierenartspraktijk. Sommige praktijken laten dit klusje aan hun assistente over en in andere praktijken wordt dit gedaan door een goed opgeleide dierenarts.

 

Ook is het van belang dat de dierenarts goed is opgeleid om problemen in de bek van de hond te herkennen. De prijs hangt ook af van de grootte van je hond, maar voor een hond van bijvoorbeeld 30 kilogram bedragen de kosten ongeveer €250 (blijkt uit het interview van Robbin met dierenarts Caroline uit 2015). De hond gaat onder narcose en dient naderhand pijnstilling te krijgen, want ook na de behandeling kan de hond pijn ervaren. 

 

Het is van belang dat ontstoken tandvlees verholpen wordt omdat een ontsteking in je lichaam voor tot andere aandoeningen kan leiden. Dat is bij ons mensen zo, maar bij honden natuurlijk ook. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.