Diesel of benzine?

Diesel of benzine?

Brandstof voor je hond door Jill Kinkelaar

Dit is misschien een rare titel om tegen te komen op een site over hondenvoeding en snacks, maar maakt wel een duidelijk punt. Niemand denkt erover om de verkeerde brandstof in zijn of haar auto te gooien. Iedereen weet namelijk dat dit schadelijk is en zelfs grote gevolgen kan hebben. In een lichaam gebeurd dit ook als wij verkeerde voeding aanbieden. Zie de voeding maar als brandstof voor jouw hond.

 

In mijn praktijk heb ik veel te maken met huid en allergie klachten die door middel van de juiste voeding zijn te verhelpen. Maar wat is nu de juiste of beste hondenvoeding? Daar kan ik niet eenduidig antwoord op geven. Elk lichaam is namelijk een individu en wat voor de één goed is, daar kan de ander niet goed tegen.

 

Natuurlijk weten we dat chemische toevoegingen voor niemand goed zijn. Daarom ben ik ook zo blij met een winkel als Hondjekoek die alleen producten op natuurlijke basis verkoopt.

 

Om iets meer in te gaan over de verschillen waarom een voedermiddel niet alleen goed of slecht is het volgende voorbeeld. Als een hond allergisch is voor een bepaalde eiwitbron zoals kip dan kun je die hond prima overzetten op lam, maar als de hond jeuk heeft door een bepaald jaargetijde dan kun je beter geen lam geven omdat lamsvlees verwarmend werkt en jeuk in de Oosterse geneeswijzen als een hittesymptoom gezien wordt en de jeuk kan verergeren.

 

Wil je weten waar je naar moet kijken om te zien of jouw hond op de juiste voeding voor zijn lichaam staat? Kijk dan naar de kenmerken op mijn blog ‘Wat is het beste hondenvoer’ Als je deze kenmerken hebt bekeken weet je of jouw hond het goed doet op zijn of haar huidige voeding.

 

Stel er zou het een en ander beter kunnen, hoe kies je dan uit al die verschillende merken een kwalitatief goed voer? Als eerste is het belangrijk dat je de etiketten leert lezen. Als je kan lezen lijkt dit natuurlijk een gek advies, maar het gaat erom begrijp je hoe je een etiket moet lezen? Fabrikanten zijn namelijk niet verplicht om percentages bij hun ingrediëntenlijst te vermelden. Wat wel verplicht is dat het hoofdbestanddeel als eerste wordt genoemd en waar het minste van inzit als laatste wordt genoemd.

 

In een live uitzending en een post op mijn facebook pagina leg ik dit uit en laat twee zeer verschillende etiketten zien zodat je hier eens mee kunt oefenen. De video heet ‘hoe bepaal ik de kwaliteit van het voer’ Zo heb je genoeg kennis om eens lekker te gaan winkelen bij Hondjekoek!

 

Dan nog even over mij, ik schreef over de ervaring die ik heb in mijn praktijk, maar wat doe ik? Ik geef dieren Shiatsu of Cranio-Sacraal behandelingen en door middel van Kinesiologisch testen kan ik meten of het dier wel of niet tegen bepaalde stoffen kan. Verder geef ik ook workshops in Shiatsu. Heb je vragen dan hoor ik dat graag! Jill Kinkelaar van JK-Balance www.jk-balance.nl

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.