Detox voor je hond

Detox voor je hond

Het lichaam ontdoen van afvalstoffen is erg belangrijk voor de algehele gezondheid van je hond. In deze blog lees je alle ins en outs over detoxen.

Detox voor honden

Detoxen is het lichaam ontdoen van afvalstoffen. Je noemt het ook wel ontgiften of reinigen, maar in principe is dat hetzelfde. Met een detox kuur voor de hond ondersteun je de organen die belangrijk zijn bij dit proces. Je prikkelt als het ware het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Detoxen is belangrijk omdat overbelasting van de uitscheidingsorganen en het ophopen van afvalstoffen het begin zijn van ziekte.

 

Wat is het verschil met drainage?

Drainage is een onderdeel van het detoxen. Drainage houdt in dat de vrijgemaakte afvalstoffen afgevoerd worden en het lichaam uitgaan. Dit kun je ook doen door middel van MLD, oftewel manuele lymfedrainage bij een daarvoor bevoegde therapeut. Dit is een zachte massage techniek waarbij direct ingewerkt wordt op het lymfesysteem.

 

 

Waarom een honden detox kuur?

Het lichaam is constant afvalstoffen aan het opruimen, dit is nodig om te kunnen functioneren. Echter hebben we tegenwoordig met zoveel afvalstoffen te maken, dat het lichaam wel wat hulp kan gebruiken. Signalen als oorproblemen, vieze ogen, schilferige en vettige vacht, stinkende ontlasting, volle anaalklieren en hotspots geven aan dat er actie nodig is.

 

Welke afvalstoffen zijn er?

Je hebt afvalstoffen die van buiten het lichaam komen. Denk aan: luchtvervuiling, bodemvervuiling, drinkwater, medicatie, chemische middelen, zware metalen, toxinen van micro-organismen, straling, voeding etc. Ook zijn er afvalstoffen die in het lichaam ontstaan: bijvoorbeeld door onjuiste verhouding tussen vertering en voedselaanbod, mentale stressoren, afbraak van cellen, pH verandering, onvoldoende ademhaling en onvoldoende beweging.

 

Wat gebeurt er met deze afvalstoffen?

Afvalstoffen die het lichaam niet kunnen verlaten worden opgeslagen op diverse plekken in het lichaam. Ze kunnen op die plekken ervoor zorgen dat organen minder goed functioneren. Het gevolg hiervan kunnen klachten als jeuk, allergieën, overgewicht, slechte conditie van huid en vacht en problemen met ontlasting zijn.

 

Welke organen zijn betrokken bij het uitscheiden van afvalstoffen?

De longen, lever, nieren, maag- en darmstelsel, huid en lymfestelstel zijn betrokken bij het ontgiftingsproces van het lichaam. Ook is het interessant om te weten dat emoties ook invloed hebben op het functioneren van de organen en de gezondheid. Bij de organen die bij het ontgiftingsproces betrokken zijn wordt daarom beschreven hoe dit in relatie staat tot het emotionele proces.

 

De longen

De longen bevatten kleine haartjes en slijm die helpen om stof, bacteriën en andere vreemde stoffen uit de lucht te filteren voordat ze het lichaam binnenkomen. Dit helpt om infecties te voorkomen. Een belangrijke functie voor de longen is het dienen voor uitscheiding van koolzuurgas, wat ook een afvalstof is van de stofwisseling. Longen en verdriet hebben ook een link met elkaar. Verdriet door het verlies van een maatje, kan ervoor zorgen dat een dier zich gaat afsluiten en emotioneel stijf wordt. Deze stijfheid kun je ook terug zien in de beweging. Als deze emotionele afsluiting aanhoudt dan zie je ook dat het dier vatbaarder wordt voor luchtwegproblemen en vacht- en huidproblemen.

 

De lever

De lever zorgt o.a. voor de aanmaak van gal. Gal is een spijsverteringssap die bijdraagt aan de afbraak van vetten en de opname van belangrijke stoffen, zoals vitamines, in het bloed. Ook zet de lever afvalstoffen om in wateroplosbare stoffen zodat ze uitgescheiden kunnen worden door de nieren. Als de lever overbelast is of niet goed functioneert dan is de uitscheiding niet goed en worden afvalstoffen opgeslagen in de lever. Ook emotionele stoffen kunnen hier worden opgeslagen. Je kent vast wel de uitdrukking ‘iets op je lever hebben’. Honden met een overbelaste lever kunnen last hebben van geïrriteerd of agressief gedrag. Dit kan dan ontstaan doordat de lever overbelast is door emoties, maar omgekeerd ook doordat de lever overbelast is of niet goed functioneert.

 

De nieren

De nieren zorgen in het ontgiftingsproces voor het afvoeren van afvalstoffen. Emotioneel staat angst in relatie tot de nieren. Een disbalans in de nieren kan angst veroorzaken, maar ook andersom. De uitdrukking ‘ik voel het aan mijn water’, komt hier terug. Een disbalans in de nieren kan vervolgens zorgen voor problemen in de lage onderrug, gewrichten of blaas.

 

De maag

De maag zorgt voor aanmaak van goede spijsverteringsenzymen. Als dit niet goed functioneert begint de vertering niet lekker en worden de voedingsstoffen niet goed verteerd, waardoor ze blijven hangen in het verteringssysteem. Emotioneel gezien kan ‘iets zwaar op de maag liggen’ of kun je ‘ergens mee in je maag zitten’. De maag staat in relatie tot gepieker. Gepieker zie je bij dieren die veel in hun hoofd zitten (ze hebben vaak een zorgelijke blik). Vaak zijn deze dieren gevoeliger voor voedselallergieën, maagproblemen en darmkrampen.  Maar als een hond bijvoorbeeld een maagzweer heeft dan kan dit ook zorgen voor afsluiten van contact of juist opdringerig gedrag in de vorm van een mentale belasting.

 

De huid

De huid is het grootste orgaan en is de beschermlaag tussen het lichaam en de buitenwereld. Door middel van zweetklieren worden afvalstoffen het lichaam uitgewerkt. Als de huid de afvalstoffen niet kwijt kan doordat er teveel afvalstoffen zijn dan zie je dit door bijvoorbeeld een vettige huid, puistjes, schilferige vacht of jeuk.

 

Het lymfestelsel

Tot slot is het lymfestelsel een systeem van lymfeknopen en banen wat werkt als een gigantisch drainagesysteem. De vuilverwerker. Lymfeknopen werken als poortwachter en zorgen ervoor dat schadelijke stoffen onschadelijk worden gemaakt en verwijderd.

 

 

Wanneer zet je een detox kuur in?

Bij gezonde honden is het zinvol om 2 x per jaar een detox kuur te doen in het voor- en najaar. Dit is niet voor niets seizoensgebonden. Terug naar de natuur is de winter een periode van vasten, waardoor afvalstoffen uiteindelijk het lichaam op een natuurlijke manier verlaten. In het voorjaar gaat alles weer groeien en bloeien. De kruiden die dan vooral groeien stimuleren het lichaam de afvalstoffen die zich in de winterperiode hebben opgestapeld het lichaam te verlaten. Het lichaam bereid zich voor op de zomerperiode waarin allerlei stoffen als pollen vrijkomen. We leven nu niet meer zo natuurlijk als vroeger, daarom zijn allerlei middelen verkrijgbaar die je kunt inzetten om het detoxen in gang te zetten. Door je hond te ondersteunen zorg je ervoor dat de ballast niet te hoog kan opstapelen. Als je een detox kuur geeft , geef daarbij dan een goede Omega-3 voor de cellen. Dit heeft een ontstekingsremmende werking en zorgt voor goede cel opbouw en een doorlaatbare celwand. Hierdoor kunnen voedingsstoffen goed door de cel worden opgenomen en afvalstoffen kunnen beter worden vervoerd.

 

Wanneer kun je beter voorzichtig zijn met een detox kuur?

Als je dier ziek is, herstellend (van een operatie), drachtig, zogend of oud dan is het niet handig om een detox kuur in te zetten. Het lichaam wordt tijdens een detox hard aan het werk gezet, dit kost veel energie en bij honden die niet gezond zijn kan dit de problemen ook verergeren. Doordat het lichaam het verwerken van de afvalstoffen niet goed aan kan. Je kunt dan eventueel voorzichtig een lymfedrainage inzetten bij een daarvoor bevoegde therapeut om de hond te helpen afvalstoffen kwijt te raken. Natuurlijk kun je ook bij het inzetten van een detox kuur hulp inschakelen.

 

Welke producten kun je gebruiken?

Puur Drainage is perfect in te zetten als een halfjaarlijkse reinigingskuur. Voor gezonde honden kan het detoxen ieder halfjaar het lichaam helpen om goed te blijven functioneren. Na een medicatiekuur zijn honden ook vaak gebaat bij een reinigingskuur met Puur Drainage. En wat dacht je van na chemische anti-parasieten middelen? Je moet wel een paar weken wachten na het geven van de laatste medicatie of chemische middelen alvorens je een detox inzet.

 

Beginnen met een honden detox

Begin voorzichtig met de kuur, bouw langzaam op en kijk naar de reactie van de hond. Als er heftig wordt gereageerd, doe dan even een stapje terug. Een hond kan niet lekker in zijn vel zitten door een detox. Bepaal daarom het moment goed. Heeft je hond last van de pollen dan doe je het ervoor of erna, niet tijdens het pollenseizoen. Begin niet met een volle dosering, maar bouw het rustig op. De dosering is altijd een richtlijn, kijk goed naar wat je dier nodig heeft. Normaal doe je een detox voor een kuur van 4-6 weken. Het lichaam gaat afvalstoffen uitscheiden en wat je kunt zien zijn symptomen als wat prut uit de ogen, vieze oren, slijmerige ontlasting en vermoeidheid, maar het is niet de bedoeling dat je hond er ziek van wordt.

 

Weerstand hond verhogen

Als je dier een lage weerstand heeft dan is het belangrijk deze eerst te verhogen alvorens je een detox kuur geeft. Dit kun je doen met Puur Echina. Dit zet je in wanneer jouw huisdier wel een extra steuntje kan gebruiken bij de algehele gezondheid. Puur Echina versterkt het immuunsysteem, zorgt voor een goede weerstand. Het zorgt verder voor de afvoer van afvalstoffen en staat bekend als natuurlijk antibioticum. Vergeet Omega-3 niet als ontstekingsremmer en Puur Probiotica voor de darmen. Gezonde darmen en gezonde bacteriën in de darmen zijn immers de basis van een gezonde hond. Als je hiermee de weerstand hebt verhoogd kun je vervolgens de detox starten.

 

Als je dier gevoelig is voor pollen, grassen en mijten dan kun je daarna nog desensibiliseren met Puur Pollen, dit geef je dan minimaal het hele pollenseizoen. Puur Cteno is speciaal te gebruiken in warme perioden wanneer vlooien actief zijn. De druppels helpen tegen de jeuk en stimuleren de afvoer van afvalstoffen.

 

 

Vergeet niet om te bewegen en andere gratis tips

Zijn er altijd middelen nodig om te detoxen? Als er al signalen zijn dat er iets aan de hand is in het lichaam dan is dit zeker aan te bevelen. Voorkomen is echter altijd beter dan genezen. Lichaamsbeweging is een natuurlijke manier om het lichaam van je hond te ontgiften. Door te bewegen activeer je het lymfestelsel.  Andere gratis tips om het ophopen van afvalstoffen te voorkomen zijn onder andere: gefilterd water te drinken geven, natuurlijke anti-parasieten middelen geven in plaats van chemische, het maximaliseren van natuurlijk zonlicht, het verlichten van straling door ’s nachts je router uit te zetten en bewaak het slaapritme van je hond goed.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.