De beste botten voor een gezond hondengebit

De beste botten voor een gezond hondengebit

Een schoon en goed onderhouden hondengebit is belangrijk om pijn en ziektes bij je hond te voorkomen. Door je hond regelmatig op botten te laten kauwen en het gebit te poetsen, blijft het in goede conditie. In dit artikel lees je welke botten gezond zijn voor het gebit van je hond.

Waarom is een gezond hondengebit belangrijk?

 

Wanneer je het gebit van je viervoeter niet goed verzorgt kan dit tot allerlei ongemakken en gezondheidsklachten leiden. We bespreken hieronder een aantal voorbeelden.

 

Pijn aan het gebit

 

Wanneer het gebit van een hond in slechte conditie is, leidt dit vaak tot pijnklachten. Echter is pijn bij een hond herkennen vaak lastig omdat honden niet snel zwakte tonen. En omdat een gebit niet van de ene op de andere dag verslechterd, heeft de hond tijd om aan de pijn te wennen.

Bij acute pijn geeft je hond vaak nog een gil of een grom, maar als je hond chronische pijn heeft merk je daar vaak weinig of niets van. Houd je hond - met name tijdens het eten - goed in de gaten. Jij kent je hond natuurlijk als geen ander.

 

Waaraan kun je merken dat je hond pijn aan zijn gebit heeft:

 

  • Als je hond een slecht gebit heeft kauwt hij vaak aan één kant.
  • Een ander teken kan zijn dat je hond eten uit zijn mond laat vallen tijdens het eten.
  • Als je hond vraagt om eten maar het vervolgens niet opeet.

 

Komt het bovenstaande gedrag vaker voor, dan is het belangrijk om een bezoekje te brengen aan de dierenarts.

 

Infectie

 

Een ongezond gebit kan leiden tot diverse ontstekingen. Zo kan het tandvlees ontstoken raken. Maar de ontsteking kan zich ook manifesteren in de tanden of het kaakbot van de hond.

 

Hartproblemen

 

Een ongezond gebit kan zelfs leiden tot hartproblemen. Schadelijke bacteriën kunnen via wondjes in het tandvlees in de bloedbaan terecht komen. Hierdoor kunnen op lange termijn problemen aan het hart ontstaan.

Het is een slepende, sluipende aandoening. De hond voelt zich slecht, maar helaas zijn de belangrijkste symptomen vaak of onzichtbaar.

 

Stinkende adem

 

Dit is laatste punt betreft geen gezondheidsklacht of ongemak voor je hond. Misschien wel een ongemak voor het baasje? Komt er een stinkende walm uit de bek van je viervoeter? Een gezond gebit betekent dat je hond (minder sterk) uit zijn mond stinkt. Fijne bijkomstigheid toch?

 

Waarom het kauwen op botten goed is voor het hondengebit

Je hond geniet echt van het kauwen op een bot. Bij het kauwen komt er endorfine vrij waarvan je hond een tevreden gevoel krijgt.

Maar je hond voelt zich er niet alleen goed door, het is ook goed voor zijn gebit. Het kauwen op botten zorgt er namelijk voor dat het gebit gereinigd en sterker wordt.

Reiniging: Door de wrijving tussen de tanden en het bot wordt tandplak verwijdert. Geef je hond een bot om op te kauwen en voorkom tandsteen.

 

Top 5 beste botten voor een gezond hondengebit

 

  1. Rijststang

Deze natuurlijke kauwstang is gemaakt van groenten en rijst. Je vindt ze hier.

 

  1. Kophuid

Met een taai en hard stuk kophuid is je hond uren zoet. Omdat het even wat werk kost om kophuid zacht te kauwen, wordt zijn gebit ontdaan van tandplak.

Koop hier een lekker taai stuk kophuid

Gemaakt van 100% rund.

 

  1. Rawhide met gedroogde vlees

Rawhide met gedroogde vlees kun je in verschillende soorten krijgen. Zo heb rawhide met eend, vis en kip.

Voor welk soort je kiest maakt niet zoveel uit. Je viervoeter kan natuurlijk wel een voorkeur hebben...

Met een rawhide kan je hond lekker kauwen en tegelijkertijd zijn gebit reinigen.

Hier vind je de verschillende varianten:

 

  1. Dental Roll

De Dental Rolls zijn gemaakt van rawhide, in een mooie gerolde vorm. Ook de Dental Roll zorgt ervoor dat je hond een schoner gebit krijgt. Bekijk hier de Dental Roll en laat je hond er lekker op los kauwen.

 

  1. Dental Impressed

Een Dental Impressed is ook gemaakt van rawhide. Maar de Dental Impressed komt in de vorm van een bot. Het bot is extra taai en daar heeft je hond een hele kluif aan. Dental Impressed voor je viervoeter »

 

Extra tip: poets de tanden van je hond

 

Naast je hond op botten te laten kauwen kun je ook zijn tanden poetsen. Zo heb je meer controle over de conditie van het hondengebit.

Het is nooit te laat om te starten met tandenpoetsen. Maar je kunt er het beste op jonge leeftijd mee starten. Start bij voorkeur bij 8 á 12 weken. Zo went je pup snel aan het tandenpoetsen. Niet alle honden vinden dit een prettige activiteit.

Hieronder vind je een kort stappenplan.

Stap 1: Start met het aanraken van het gebit. Zo went je hond aan de aanraking.

Stap 2: Nadat je hond gewend is aan de aanraking kun je beginnen met poetsen. Doe dat nog niet met een tandenborstel maar begin met je vinger. Wrijf over het gebit, en concentreer je vooral op de overgang van de tanden naar het tandvlees.

Stap 3: De volgende stap is het tandenpoetsen. Er zijn verschillende producten waarmee dat kan.

Door een verbandgaasje rond je vinger te wikkelen en met je vinger over het gebit van je hond te wrijven.

 

Speciale honden-tandenborstels.

 

Er bestaat ook tandpasta speciaal voor honden. Hier zitten geen schadelijke ingrediënten in. Echter, met een tandenborstel of gaasje zonder tandpasta en kauwbotten wordt het gebit vaak al voldoende schoon.

Poets de tanden van je hond nooit met tandpasta die voor mensen is gemaakt. Deze tandpasta kan giftig zijn door toegevoegde stoffen als xylitol.

 

Voorkomen is beter dan genezen

 

Een behandeling voor het hondengebit bij de dierenarts kan erg intens zijn voor je hond. In sommige gevallen moet je hond zelfs onder narcose. Daarom is het belangrijk regelmatig aandacht te besteden aan het hondengebit. Controleer het gebit van je viervoeter, poets en geef hem een lekker bot om op te kauwen.

Zo voorkom je complicaties en blijft je viervoeter in optimale conditie.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.