Wat is een systemisch dierenarts precies?

Wat is een systemisch dierenarts precies?

Donderdag 6 april komt systemisch dierenarts Eduard Deckers een titersessie verzorgen bij Hondjekoek. Maar wat doet een systemisch dierenarts nu precies?

De kunde van een dierenarts is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

Een dierenarts is iemand die wettelijk bevoegd is de diergeneeskunde uit te oefenen. Die bevoegdheid heeft hij verworven door hiervoor een opleiding te volgen. Tijdens die opleiding leert hij van alles over de werking van het dierlijk lichaam, wat hier mis in kan gaan en hoe je dit zou kunnen fiksen met operaties en geneesmiddelen.

 

Deze kunde is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar oorzaak en gevolg, op bewijs. Echter, in de praktijk is dit nog helemaal nog niet zo gemakkelijk. Want je moet heleboel onderzoek doen onder identieke omstandigheden om werkelijk een bewijs te kunnen leveren. Daarom beperkt het bewijs zich voornamelijk tot geneesmiddelen. Bewezen is bijvoorbeeld dat antibiotica bacteriën doden en dat pijnstillers het mechanisme achter pijn en koorts de kop in drukken.

 

Daarom bestaat het werk van een dierenarts voor al uit inschatting van het probleem, het inzetten van de bijbehorende diergeneesmiddelen of het verrichten van een bepaalde diergeneeskundige handeling. In de regel is dit vrij doeltreffend.

 

Waar gaat deze kunde aan voorbij?

Maar soms kom je er niet, of hebben de geneesmiddelen zelfs een averechtse werking op het dier. Dat komt omdat bij deze benadering voorbij gegaan wordt aan iets essentieels. Het lichaam bestaat niet uitsluitend uit een groepje cellen. Er stroomt ook energie doorheen. En die kan uit balans of geblokkeerd zijn. En als het een beetje tegenzit doen de chemische diergeneesmiddelen daar weer een schepje boven op.

 

Vanuit dit perspectief is daarom een extra stroming ontstaan binnen de diergeneeskunde die het dier vooral vanuit energetisch perspectief behandelt door middel van acupunctuur, osteopathie, chiropractie en fytotherapie (kruiden) en het dier zichzelf laat herstellen. Deze stroming noemen we holistische dierenartsen, mensen die meer naar het dier als geheel kijken.

 

Wat doet een systemisch dierenarts dan anders?

Zowel de reguliere als de alternatieve diergeneeskunde beperkt zich tot het dier en probeert het, elk op zijn eigen manier, het dier te helen. Het gaat echter niet in op de vraag waarom het dier ziek wordt of een bepaalde blokkade heeft.

 

Als Systemisch dierenarts ga ik juist hier naar op zoek. Wat maakt dat het dier ziek wordt, een bepaald gedrag vertoont of een blokkade heeft. In deze zoektocht zoom ik als het ware verder uit en kijk ik ook waar het dier vandaan komt, wat zijn ervaringen zijn, welk erfelijk materiaal hij met zich meedraagt en wat zich voordoet in het systeem waar hij in zit. En systeem is het geheel van de mens naast het dier (eigenaar), zijn of haar oorsprong en wat hem/haar bezig houdt in het dagelijks leven.

 

Als Systemisch dierenarts heb ik daardoor een andere kijk op het ontstaan van de klacht bij het dier en stem ik mijn behandeling daar op af. Ik combineer daarbij een behandeling van het dier zelf, met bij voorkeur natuurlijke middelen en acupunctuur, met het benoemen waar het dier nu eigenlijk zo druk mee is. Dat betekent dat ik in mijn behandeling ook de mens naast het dier betrek en de dynamiek tussen deze mens en het dier probeer ‘te helen’.

 

Systemisch dierenarts Eduard Deckers is sinds dit jaar gevestigd in Haarlem. Hij ontvangt dieren en hun baasjes aan huis, zodat iedereen zich op zijn gemak voelt. Wil je meer weten over deze dierenarts? Neem dan een kijkje op zijn website

Reacties

  1. Ramona de Brock Ramona de Brock

    Wij zijn geen dierenartsen, neem anders contact op met drs. Ilse Schipper - van Driel via https://www.felicanipunctuur.nl/ Misschien kan ze iets voor jullie betekenen met acupunctuur en andere tips.

  2. M. Wildschut M. Wildschut

    Ik ben gisteren met onze poes naar de dierenarts geweest, zij is bijna 11 jaar en nooit een dikkerd geweest maar wordt nu zo mager. 2.5 kilo.
    Bloed laten afnemen en ja overactieve schildklier. Nu worden allerlei opties gegeven, van pillen levens ook lang operatie of bestraling .
    Wat ik graag wil weten is er geen andere optie?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden