Lezing Omega-3 door Erwin van Gijtenbeek

Lezing Omega-3 door Erwin van Gijtenbeek

Hierbij het verslag van de lezing door Erwin van Gijtenbeek op maandag 24 juni

Er waren zoveel mensen die het jammer vonden dat ze er afgelopen maandag niet bij konden zijn. Wij plaatsen daarom hier een verslag van de lezing die Erwin van Gijtenbeek bij ons in de winkel heeft gegeven over het belang van het gebruik van omega-3.

 

Laten we eerst Erwin van Gijtenbeek kort voorstellen voor diegenen die hem niet kennen. Erwin is, samen met zijn vrouw Edith, de oprichter van Sterkliniek Any Animal in Heiloo, waar hij ook dierenarts is. Maar daarnaast is hij ook osteopaat voor dieren, orthomoleculair geneeskundige en kPNI therapeut. Any Animal biedt dan ook regulaire en alternatieve diergeneeskundige zorg. Hier vind je meer informatie over Erwin

 

De lezing begint met een stuk over voeding, het is belangrijk dat je weet hoe honden hun voeding binnen krijgen om te begrijpen hoe tekorten ontstaan. Nu kun je daar een complete lezing over houden, maar Erwin laat met korte filmpjes zien hoeveel energie het honden en katten kost om vocht binnen te krijgen. Doe het thuis maar eens na, drinken zoals zij dat doen. En zie dan hoeveel langer je erover doet om genoeg vocht binnen te krijgen. Kort samengevat (we zijn immers bijeengekomen voor de omega-3) is het belangrijk dat honden en katten ook vocht binnen krijgen via de voeding. Cellen (waaruit alle organismen bestaan) kunnen geen omega-3 opnemen als ze uitgedroogd zijn. Daarnaast nemen cellen niet op bij eenzijdigheid. Het advies van Erwin is om je gezonde hond (zieke dieren hebben een aangepast dieet nodig) dagelijks rauwe voeding van Carnivoer* te voeren (afwisselen in smaak), 20-30% groentenmix, een fytosupplement, de juiste omega-3 olie met een lage totox-waarde (hier komen we straks op terug), eens per week een juiste multi-vitamine en intermitterend voeden (niet iedere dag dezelfde hoeveelheid op het zelfde tijdstip. *Wil je hier meer over weten ga dan naar het kenniscentrum van Carnivoer

 

Tekorten en stress reductie

 

Er volgt nu uitleg over verschillende tekorten in voeding en we leren dat stress reductie belangrijk is om ziekten te voorkomen. Negatieve stress is o.a.: te weinig of juist teveel bewegen, te weinig sociaal contact met andere honden, niet kunnen doen waarvoor de hond gefokt is, castreren of steriliseren, verkeerde voeding, geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen, een eigenaar die niet goed in zijn vel zit, wifi en straling.

 

Hierna volgt een sheet waarop staat aangegeven hoeveel energie bepaalde organen verbruiken. Een laaggradige ontsteking is een gevolg van verkeerde verdeling van energie in het lichaam, wat dus het gevolg is van verschillende soorten stress. Bij dieren uit dat zich o.a. in verharen, stinken uit de bek, tandvleesontstekingen, chronische oorontstekingen, diarree en hernia perninealis.

 

Hoe kun je laaggradige ontstekingen oplossen?

 

Zorg ervoor dat oorzaken van stress worden weggenomen, zorg voor een stabiele eigenaar, haal toxines weg uit de omgeving (denk aan chemische schoonmaakmiddelen), maar ingrijpen met voeding is het simpelst en het snelt. In de 3e alinea gaf ik aan wat het advies van Erwin is m.b.t. de dagelijkse voeding van je hond. Hierbij benoemt hij al een goede omega-3 olie met een lage totox-waarde. In onze dagelijkse bewerkte voeding en in plantaardige oliën zit heel veel omega-6, wat zorgt voor ontstekingen (zie dit even als een brandhaard). Dit kun je 'blussen', door een goede omega-3 olie (de brandweer) te geven.

 

Kun je dit dan niet uit het consumeren van vis halen?

 

Vis is een goede bron van omega-3, maar maakt deze vetzuren niet zelf aan. Ze verkrijgen dit via de algen die ze consumeren. Kies daarom altijd voor wilde vis! De meeste vissoorten zijn gekweekt en bevatten door de voeding die ze krijgen veel minder omega-3. Ook andere dieren die geconsumeerd worden, worden veelal gevoed met plantaardige producten en zodoende blijft er weinig omega-3 over.

 

Maar wat is dan nu een goede visolie?

 

Een goede visolie wordt gemaakt van vissen uit Noordelijke wateren, (hier is het koud, omega-3 gedijd niet bij warme), is rijk aan DHA/en EPA, waarbij de DHA in verhouding hoger is, is neutraal van smaak, heeft een lage totox- oftewel oxidatiewaarde, bevat naast omega-3 ook een hoogwaardige omega-9 (= een anti-oxidant) en heeft een MSC keurmerk (wat ervoor staat dat er o.a. geen extra vis voor gevangen wordt en geen nadelige gevolgen geeft voor oceanen, milieu en lokale bevolking, we willen natuurlijk wel dat de volgende generaties ook kunnen vissen). Oftewel de visolie van Eqology. (en ook goed nieuws voor veganisten: er is een veganistisch alternatief in ontwikkeling)

Naast dat Eqology de meest zuivere visolie produceert, werken zij ook met een priktest waarmee je kunt meten wat de verhouding omega-6/omega-3 in je bloed is. Meten= weten. Erwin laat een voorbeeld zien van een hond die allerlei klachten had en een omega-3 index van 3,9% en een verhouding van omega-6/-omega-3 van 25,6:1 Na een half jaar gebruik van Eqology is de omega-3 index 8,6% en is de verhouding nog maar 2,0:1 Dit zijn echt verbluffende resultaten. Je kunt deze visolie dus uitstekend voor honden inzetten, maar vergeet ook jezelf niet. Het werkt voor mensen niet anders dan bij honden en vice versa. Een gezond, ontspannen en vitaal baasje zorgt weer voor minder stress bij de hond!

 

Zelf was ik al om en gebruik ik de visolie nu bijna 2 maanden, ik schreef hier al eerder een blog over. Binnenkort leer ik van een bevriende dierenarts hoe ik makkelijk bloed kan prikken bij Bella om haar waardes te meten. Ik ben erg benieuwd wat de omega-3 olie van Eqology bij haar gaat doen, want Bella is een hond die bekend is met veel jeukklachten. Nu dachten wij dat we dat redelijk in de hand hebben door de soorten rauwe voedingen die wij wel en niet geven, maar als je dus nog een stukje verder kijkt op celniveau, weet ik zeker dat deze visolie kan zorgen voor nog meer verbetering. Ben je benieuwd of het ook voor jouw hond (of jezelf) iets kan betekenen? Stuur mij dan een mailtje via info@hondjekoek.nl, ik zal dan z.s.m. nader contact met je opnemen. 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden